PRIEŠISTORĖ
Saldainiai būna saldūs. Tai šitie irgi saldūs ir skanūs, nes iš morkų, su riešutais ir razinom (esu darius ir be jų, bet norisi kažko pakramtyti daugiau), ir prieskoniais. Skalsi gardi dovana. Pirmą kartą paragavus, tikrai ne iš karto į galvą atėjo morkos. Sukosi, sukosi kažkas lyg pažįstamo ir galiausiai visgi nušvito :) O receptas labai paprastas, kaip apšvietė vaišių autorė - kiek stiklinių tarkuotų morkų, tiek stiklinių cukraus ir sviesto, keturiskart mažiau nei cukraus (vieną kartą jį pamiršau - irgi gerai gavos, tai tiek daug nededu, kaip originaliam recepte). O priedai - pagal pageidavimus ir fantazijas bei kišenę ar spintelių turinį, bet citrinos rūgštelė būtina.
RECEPTAS (24 nedideli saldainiukai)
- 1 st. bulvių tarka tarkuotų morkų (apie 250 g);
- 1 st. cukraus (200 g) (paskutinį kartą naudojau rudąjį nerafinuotą cukranendrių cukrų - irgi gerai gaunasi);
- 1 citrinos (ar apelsino) žievelė;
- 2 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių (ar citrinos rūgštelės pagal skonį);
- ½ a. š. malto kardamono (ar cinamono, ar imbiero, ar visko kartu);
- 25 g razinų ar džiovintų spanguolių;
- 25 g graikinių riešutų (ar kokių tik patinka);
- 25 g. sviesto;
- kokoso drožlių apvoliojimui (apie 40 g).
Morkas ir cukrų supilti į puodą storu dugnu ir virti apie 50 min. vis pamaišant, kol drėgmė išgaruoja ir masė gaunasi labai tiršta (atvėsus dar sutirštės). Tada įtarkuoti citrinos žievelę, supilti sultis, dėti prieskonius, razinas, smulkintus riešutus (arba galima po kokį lazdyno riešutą įspausti į vidurį formuojant saldainius vėliau) ir dar minutę kitą pavirti. Galiausiai įmaišyti sviestą, nukelti nuo ugnies ir leisti visiškai ataušti (galima ir šaldytuve palaikyti valandą kitą prieš formuojant saldainius). Šaukšteliu kabinti masę, delnais rutulioti rutuliukus ir apvolioti kokoso drožlėse. Laikyti šaldytuve. Skanaus!
REZULTATAS
Kokia bulviu tarka reikia naudoti- smulkia, kuri naudojama cepelinams, ar stambesne?
AtsakytiPanaikintiTaip - pačia smulkiausia, kur cepelinams.
Panaikinti