PRIEŠISTORĖ
Skubu užsirašyti dar vieną receptuką, kaip mano sesė agurkus marinuodavo, nes jau nežmoniškai smagu būdavo, kai jų virtuvėje ant palangės atsirasdavo atidarytas trilitrainis su šitu gėriu. Tėvai konservuodavo kažkaip be acto, tai man tokie - ni ni ni, o vat pas sesę... 100 metų jau praėjo, kai paskutinį kartą jų ragavau (kaip čia dabar, ponia brangi miela mano sese?!), kažin, ar man lygiai taip pat gausis (vanduo nebe tas... druska kitokia... ir cukrus ne toks saldus, rodos... :) ir išvis - sesės agurkai yra sesės), bet vis tiek bandau. Juo labiau, kad receptas paprastesnis už paprastą ir kuo puikiausiai taip užkonservuoti agurkai laikydavos.
RECEPTAS
3 l stiklainiui:
- agurkų;
- česnako (bent po kelias skilteles į stiklainį);
- vyšnių, serbentų, krienų lapų;
- krapų;
- prieskonių (juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų grūdelių, garstyčių grūdelių, galima dėti morkų griežinėlių; nieko iš tų nedėjau, norėjau pabandyti vien tiek su lapais);
- 3 v. š. druskos;
- 6 v. š. cukraus (šiaip recepte yra 3 v. š. cukraus, bet sako, kad dėdavo daugiau, nes su daugiau jiems būdavo skaniau... čia ir prasideda mistika - kiek tas daugiau?! dėjau dvigubai);
- 100 g acto.
Į paruoštus stiklainius sudėti gerai nuplautus agurkus (jei ne ką tik skinti, tai reiktų nupjovus galiukus pamirkyti vandenyje porą valandų), česnakus griežinėliais ir lapus su prieskoniais. Užpilti verdančiu vandeniu. Kelias minutes palaikyti. Nupilti. Į kiekvieną stiklainį dėti druskos, cukraus, pilti acto. Užpilti verdančiu vandeniu, užsukti dangteliais. Stiklainius šiek tiek pakratyti, pavartalioti, kad druska ir cukrus ištirptų. Pastatyti žemyn galva, apkloti šiltai, leisti atvėsti ir išnešti į rūsį žiemavoti. Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą