2013-08-13

Mini pavlovos

PRIEŠISTORĖ

Pats pačiausias vasaros desertas - nei viena vasara nepraeina be jo "Pavlovos", "Itono betvarkės" (žiemą - kalėdinis variantas - su granatais) ar jau dabar ir mažučių "pavlovų" pavidalu. Tikrai patogūs tokie pyragaičiai, nes nereikia pjaustyti ir jaudintis, kad kas nors kur nors pabėgs ar nulūš, nutrupės. Vienas, atseit, minusas - kad pagaminus reikia valgyti čia ir dabar. Bet tai menkas minusas, nes kas gi čia lauks ko nors pamačius tokį desertą!? O sukonstruoti užtrunkama tikrai nedaug laiko. Ir skonių įvairiausių priklausomai nuo turimų uogų. Šiemet labai patiko pabandyti su šilauogėm, ir su avietėm labai skanu, bet braškės visgi nugali.

RECEPTAS (man gavos 10 pyragaičių)

Morengams:
  • 4 baltymai;
  • žiupsnelis druskos;
  • 250 g smulkaus cukraus;
  • keli lašai vanilės ekstrakto (ar vanilinio cukraus, ar vanilės);
  • 2 a. š. kukurūzų krakmolo (tinka ir bulvių);
  • 1 a. š. balto vyno acto.
Ir dar:
  • 375 ml riebios grietinėlės (užtektų ir kiek mažiau, bet 250 ml indelio nelabai užteko);
  • 750 g uogų (braškių, aviečių, šilauogių, mėlynių, vyšnių, serbentų ar dar kokių pagal sezoną);
  • cukraus pudros pyragaičiams pabarstyti (nebūtina).
Morengams baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki purių (bet dar ne standžių) putų. Dėti po šaukštą cukraus ir vis gerai išplakti. Gaunasi labai standi, blizgi masė. Berti vanilės, kukurūzų krakmolą, pilti vyno actą ir gerai viską išmaišyti (aš tiesiog dar paplaku kombainu).
Orkaitę įkaitinti iki 180° C. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos nusibrėžti 10 cm apskritimus ir šaukštu kraunant baltymų masę formuoti pyragaičius su aukštesniais kraštais (kad būtų kur dėti plaktą grietinėlę). Šauti į orkaitę ir, temperatūrą sumažinus iki 150° C kepti 30 min. Tada išjungti ir dar 30 min. laikyti orkaitėje. Ištraukti ir atvėsinti (palieku orkaitėje, kol visai atšąla).
Grietinėlę išplakti iki standumo, šauktu ar konditerinio maišelio pagalba krauti ant morengų, dėlioti uogas, pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

REZULTATAS


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą