2013-09-11

Obuolių pagardas (čatnis) su tamsiuoju cukrumi

PRIEŠISTORĖ

Tiesą sakant, kai tik išsiviriau šitą čatnį, pagalvojau, kad ilgai jis mano atsargose stovės... Labai savotišką, vos ne kaip dūmo ar kažko stipriai skrudinto skonį davė nerafinuotas melasos cukrus (kažkaip mąsčiau, kad šis cukranendrių cukrus turėtų būti panašus į JI24.lt recepte siūlomą muscovado cukrų ir, kaip dabar skaitau wikipedia, neapsirikau). Bet kai tingėjimo sumetimais panaudojau šį pagardą vietoj karamelizuotų obuolių ir svogūnų salotose su keptu ožkos sūriu, tai įvyko viso jo skonio grožio atsiskleidimas ir nušvitimas, ir saugaus šitą delikatesinį skanumyną, kai norėsis kažko tokio įmantresnio. Kaip recepte rašo: "Pikantiško skonio obuolių čatnis puikiai tinka prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptos vištienos, jautienos, kumpio ar kiaulienos pjausnių. Įmaišius kreminio sūrio, jis tampa puikiu pikantišku užtepu ant skrebučių, riestainių ar krekerių. Įmaišius alyvuogių aliejaus, jame galima marinuoti mėsą".

RECEPTAS (man gavosi apie 250 ml)

  • 300 g obuolių (jau paruoštų, be žievelės, supjaustytų kubeliais);
  • ½ nedidelio svogūno (dažniausiai čatniams rekomenduojamas mėlynasis-raudonasis-tas kuris violetinis);
  • 100 g razinų;
  • 150 g tamsiai rudo cukraus (muscovado arba molasses cukraus; jei nesinori to intensyvaus pikantiškumo, galima naudoti ir paprastą ar šviesų rudąjį);
  • ½ a. š. garstyčių grūdelių (dėjau juodas, nes tik tokias turėjau);
  • ½ a. š. malto dž. imbiero;
  • žiupsnis druskos;
  • 100 ml obuolių sidro acto (pyliau tiesiog obuolių acto).
Viską supilti į puodą storu dugnu ir virti apie 30 min. (arba iki norimo tirštumo) vis pamaišant. Supilstyti į iškaitintus stiklainius, sandariai uždaryti ir atvėsus laikyti šaltai. Skanaus!

REZULTATAS




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą