PRIEŠISTORĖ
Labai lietuviškas pavadinimas :D Kai pirmą kartą išgirdau apie kesadiliją, pagalvojau, kad bus kokia nors žuvis... Tamsybė ir neišprusimas, ne kitaip... Kesadilija (quesadilla) yra meksikietiškas užkandis, kuris gaminamas sukepant dvi tortilijas (puikiai tinka ir lavašas) su įvairiomis daržovėmis (dažniausiai būtiniausiai su paprikomis) ir sūriu (kad viskas tarp tų dviejų tortilijų susiklijuotų). Aišku, niekas nedraudžia "pamėsinti" - bandėm ir su kumpeliu, ir su kepta vištiena, ir be nieko, tik su troškintomis paprikomis, - labai skanu ir mano manymu, labai patogu į gamtą, nes valgymui nereikia nei peilių, nei šakučių.
O peperonata yra labai skanus itališkas paprikų dalykas. Pirmą kartą kai gaminau, reikalas iki kesadilijų taip ir nepriėjo - viskas buvo sušlamšta dar šilta su čiabata... Tinka ir į makaronus. Tikrai labai geras variantas "paprikoms įprasminti", kaip rašo gerb. p. Beata savo knygoje "Metai Beatos virtuvėje", iš kur ir paimtos va šitos gardžios idėjos.
RECEPTAS
Peperonatai:
- 2 paprikos (1 geltona, 1 raudona labai gražu);
- 2 didelės skiltelės česnako;
- alyvuogių aliejaus;
- ½ a. š. dž. raudonėlio;
- ½ a. š. Provanso žolelių mišinio;
- 2 v. š. balzaminio acto;
- 1 v. š. marinuotų kaparėlių;
- druskos.
Paprikas supjaustyti juostelėmis, česnakus - smulkiai. Paprikas pakepinti alyvuogių aliejuje, kol suminkštės, tada dėti česnakus, prieskonius ir dar patroškinti minutę kitą. Įpilti balzaminio acto ir dar intensyviai patroškinti. Dėti kaparėlių, druskos ir viską gerai išmaišyti. Krauti ant čiabatos ir skanauti. Arba gaminti kesadilijas.
Kesadilijoms:
- 2-3 tortilijos (arba lavašas; labai smagu daryti su mažiukais vakarėliui skirtais lavašiukais - iškepus juos tik per pusę reikia perpjauti);
- 100 g tarkuoto fermentinio sūrio;
- smulkintų šviežių kalendrų arba petražolių;
- peperonatos (žr. aukščiau) (tiktų ir marinuotos keptos paprikos)
- nebūtinai, bet dar galima pridėti kumpelio ar vištienos, alyvuogių, kukurūzų ir pan., ko tik širdis geidžia.
Į tuščią keptuvę dėti tortilijos blyną, krauti 2-3 šaukštus peperonatos, ją tolygiai paskirstyti po visą blyną, negailint barstyti sūrio, kalendros ir užvožti kitu tortilijos blynu. Šiek tiek paspausti (galima ir kokiu puodu paslėgti), kad sūris besilydydamas viską gerai suklijuotų. Tada atsargiai apversti ir dar kelias minutes paskrudinti kitą pusę. Iškepus supjaustyti į kokias 6 dalis. Skanu ir šilta, ir šalta. Skanaus!
REZULTATAS
tas "Kesadilija" labai patraukliai atrodo... :)
AtsakytiPanaikintiReikia pasiduoti patrauklumui ir greit greit pasigaminti... :)
Panaikinti