2013-10-13

Obuolių sūris

PRIEŠISTORĖ

Taip jau laimingai susiklostė, kad geri žmonės užvertė obuoliais, tai ryžaus rudeniniam iššūkiui - obuolių sūriui. Ir labai džiaugiuos, kad viskas gaunasi ir nėra toks jau varginantis dalykas, kaip gali pasirodyti. Jei neturit super duper gero, sunkaus, storu dugnu puodo, tai gal turit stiklinį kepimo indą? Jis puikiai tinka obuolienę obuolių sūriui gaminti tiesiog kepant orkaitėje (ačiū Aušrai už išsamumą). Tai tik vienas iš būdų, bet man jis patogiausias. Darau po vieną sūrį, t. y. iš vieno kilogramo obuolių, nes jų pjaustymas ir yra man labiausiai varginantis dalykas visame procese. O ir manasis kepimo indas nėra didelis, kaip tik vienam kilogramui obuolių užtenka, kad įkaitusi masė beburbuliuodama neišliptų (nors nesmarkiai burbuliuoja, bet vis tiek). Ar gausis, visgi priklauso nuo obuolių veislės ("antaniniai" gerai, "bogatyr" irgi). Savųjų nežinau, bet jau dariau keturis kartus ir jau dviejų obuolių sūrių nebėra - viskas gaunasi kuo puikiausiai. Bandysiu bent vieną kaip reikiant padžiovinti ir kaip nors išlaikyti iki Kalėdų - sako, tada ypatingai skanūs gaunasi :)

RECEPTAS (1 vidutinio dydžio sūris)
  • 1 kg obuolių (jau paruoštų, supjaustytų kubeliais);
  • 150 g cukraus;
  • cinamono;
  • riešutų (man skaniausia su lazdyno; aišku, galima ir išvis nedėti, bet man labai patinka, kai yra ką pakramtyti).
Obuolius susluoksniuoti su cukrumi ir uždengus palikti parai ar dviems, kad išsiskirtų sultys.
Susidariusias sultis nupilti į nedidelį puodelį ir virti (apie pusvalandį), kol liks tik trečdalis (arba kol sirupas pradės burbuliuoti dideliais lėtais tankiais burbulais).
Obuolius sudėti į kepimo indą (galima saujelę pasilikti, jei norisi margo sūrio), užpilti sirupu ir kepti 200 °C orkaitėje apie 1,5 val., vis kas 15-20 min. pamaišant. Turi gautis tamsi, džeminė, tiršta masė.
Sukrėsti obuolienę į puodą, suberti cinamoną, kepintus riešutus ir pasiliktus obuolius. Virti dar 5-10 min. Turi gautis "Raudonosios jūros" efektas, t. y. perskyrus masę šaukštu, ji atgal turi nebesueiti. Atvėsinti.
Atvėsusią, dar labiau sutirštėjusią masę sukrėsti į storesnį maišelį (naudoju nuo duonos, cukraus ar šaldymo maišelius), suformuoti sūrį, užrišti galus ir, uždėjus ant viršaus lentelę, paslėgti (pvz., pakiu miltų ar pora kg cukraus). Palaikyti parą ar dvi, kad visai sutvirtėtų.
Tada atsargiai žirklėmis perkirpti maišelį, sūrį išimti ir džiovinti džiovinti džiovinti... (aš perkeliu ant kepimo popieriaus, dedu ant grotelių ir džiovinu 50 °C orkaitėje su ventiliatoriumi po kelias valandas tris dienas; tada suvynioju į kepimo popierių ir laikau šaldytuve iki šildymo sezono - tada džiovinsiu kur nors arčiau radiatorių). Skanaus!


REZULTATAS



7 komentarai:

  1. Labai ačiū už labai aiškius receptus, aš irgi nemėgstu virtuvės, bet retkarčiais užeina noras ką nors pagaminti ir norisi, kad to noro rezultatas būtų skanus ir rezultato siekimo procesas neprailgtų:).
    Rekomenduoju pagaminti Sausą obuolių uogienę, man asmeniškai jinai skanesnė už bet kokius obuolių sūrius, pyragus, džiovintus obuolius ir panašiai. Visa tai man irgi labai labai patinka ir skanu, bet ta uogienė patinka labiausiai:). Paprastas ir labai aiškus receptas:
    http://www.povarenok.ru/recipes/show/112327/#plus
    O aš gaminu obuolių sūrį pagal Jūsų receptą, gal labiau patiks nei sausa obuolių uogienė, kai bus savo gamintas:).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū už idėją, bandysim kada nors, kai užgrius obuoliai :)

      Panaikinti
  2. Dabar Maximoje lietuviški obuoliai po 0,29 €, pigiau kažin ar galima tikėtis, nebent veltui gauni:).
    Iš tų pačių obuolių "Auksis" dabar darau ir obuolių sūrį, kažin kaip jis gausis, labai jau sultingi obuoliai, bet skanūs, tai gal ir gausis:). Tik gal ilgiau užtruks.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, supjaustytus ir cukrumi užpiltus obuolius laikyti kambario temperatūroje? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, pagal kurios receptą darau, visada laiko kambario temperatūroje. Aš dėl visa ko išnešu į balkoną.

      Panaikinti
  4. Anonimiškas2022-10-13 09:30

    Sveiki! Sudomino Jūsų obuolių sūrio receptas. Labai sknaiai ir gražiai atrodo. Ir labai mėgstu obuolių sūrius. Juos dažniausiai perku. Šįkart noriu pasigaminti pati. O cukraus iš tiesų tiek mažai pilat? Tik 150g? Ar čia klaida? Nes obuoliai antaniniai, rūgštūs. Ačiū. Lauksiu atsakymo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dedu tiek, kiek parašyta, nes ilgai kepant obuolių masė saldėja, karamelizuojasi. Slyvas kepu išvis be cukraus ir jos labai skanios ir saldžios būna.

      Panaikinti