2013-10-26

Mielinis krepšelis

PRIEŠISTORĖ

Prisižiūrėjau "The Great Australian Bake Off" ir užsimaniau pabandyti iškepti mielinį krepšelį mažučio Rudenėlio šventei darželyje. Sunku. Bet kaip pirmam kartui, tai galima sakyti, kad kažkaip vis tiek gavos. Dar prikrovėm "grybų" bei "riešutų", ir visai gerai atrodė. Kaip suprantu, paprastai tokius krepšelius kepa Velykų margučiams sukrauti, bet niekas nedraudžia kepti tik užsimanius, kad ir Kalėdų valgomom dovanom sudėti :) Labai gražias ir vaizdingas iliustracijas, kaip visas šitas reikalas atliekamas, radau lenkiškame bloge "Na Miotle".

RECEPTAS (mano stačiakampei 20×25×8 cm formai prireikė 1,5 normos, kad išeitų ir krepšelis, ir rankenėlė, ir pynė krepšelio kraštui)
  • 125 ml pieno;
  • 125 ml vandens (arba vien tik pieno stiklinė, ar vien tik vandens);
  • 1 kiaušinis;
  • 4 v. š. aliejaus;
  • 2 v. š. (50 g) cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • 500 g miltų;
  • 25 g šviežių mielių;
  • 1 kiaušinis aptepimui.
Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti; sviestas - nedideliais kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir 1½ h eiti užsiiminėti kitais reikalais :)
Arba darbuotis rankelėmis: mieles ištrinti su žiupsneliu cukraus ir pora šaukštų šilto vandens ar pieno. Po truputį vis pamaišant supilti šiltą vandenį ar/ir pieną. Uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir palikti 20 min., kad mielės aktyvuotųsi, skystimėlis suputotų.
Kiaušinį paplakti su cukrumi ir druska bei aliejumi, berti dalį miltų, gerai išmaišyti. Berti likusius miltus ir kantriais bent 10 min. minkyti, kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų. Dėti į dubenį, uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir kildinti šiltai, kol padvigubės (1-2 val.).
Iškilusią tešlą subliukšdyti, perminkyti, iškočioti į maždaug stačiakampį ir supjaustyti "vytelėmis". Karščiui atsparų indą apversti ir apdengti folija (kad paskui lengviau nusiimtų iškepęs krepšelis). Apipinti tešlos juostelėmis (čia geriausia yra pasižiūrėti mano anksčiau minėtame bloge viso proceso nuotraukas). Nupynus, 20 min. palikti ramybėje pakilti.
Tada patepti kiaušinio plakiniu ir kepti apie 20-30 min. 180° C temperatūros orkaitėje. Ištraukus leisti visiškai ataušti ir tik tada nuimti nuo kepimo indo. 
Kad būtų gražesnis krepšelio viršus, galima papildomai išsikepti nupintą kaip kasą viršaus kraštelį ir rankeną (vaizdines priemones žiūrėti minėtame bloge). Iškepus ir atvėsinus, sutvirtinti dantų krapštukais. Skanaus!

REZULTATAS





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą