2013-10-06

Putinų sultys su medumi

PRIEŠISTORĖ

Ruošiamės žiemai, stiprinam imunitetą, tikim, kad sirgsim mažiau nesirgsim. O putinų sultys tam labai padeda. Pernai buvom gavę putinų sulčių, paruoštų su cukrumi (ačiū Loretai). Kvapas putinų savotiškas, bet į arbatą gerai. Šiemet pati gavau uogų (ačiū tetai Sigitai ir Vitalija, ne tetai :)) ir pabandžiau, kaip internetas rekomenduoja, su medumi proporcijomis 2:1 (kiek gramais sulčių, tiek medaus perpus mažiau, nors visur internete siūlo kaip ir atvirkščiai, bet man nelabai logiška imti dvigubai daugiau medaus nei sulčių - tai bus medus su sultimis, o ne sultys su medumi...). Toks skystas sirupiukas gaunasi. Super. Tiesiog į šiltą vandenuką 2-3 šaukštai tų sulčių ir geras gėrimukas. Arba ir į arbatą tinka. Nors mums skanu ir taip, tiesiog kaip kokius vitaminus šaukštais gerti :) Sako, kad specifinio kvapo nelieka ir sultys būna saldesnės uogas skinant po pirmųjų šalnų. O jau gydomųjų savybių... Trumpas konspektas (plačiau ir ne tik apie jų sultis - 15min.lt):
* Putino uogose yra cukraus, organinių rūgščių, pektinų, rauginių medžiagų, karotino, vitaminų C ir P; beje, vitamino C jose daugiau (iki 70%) negu visuose citrusuose.
* Paprastųjų putinų uogų sultys skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą, lengvina atsikosėjimą, turi uždegimą malšinantį, raminantį ir imunitetą stimuliuojantį poveikį. Jas rekomenduojama vartoti peršalus, susirgus gripu, bronchitu, plaučių uždegimu, angina, viršutinių kvėpavimo takų kataru, užkimus.
* Paprastųjų putinų uogų sultys išvaro iš organizmo skysčių perteklių, o tai lemia efektyvesnį kūno svorio mažėjimą.
* Putinų sultis rekomenduojama gerti esant dantenų uždegimui, sergant tuberkulioze, viduriuojant.
* Jei gausiai išbėrė veido odą, gerkite putinų uogų sulčių. Taip pat, sultimis tepami spuogai, pigmentinės dėmės.
* Jei staiga pradėjo skaudėti galvą, išgerkite putinų uogų sulčių, jos padės geriau nei vaistai.
* Turintiems aukštą kraujo spaudimą patariama 3 kartus per dieną gerti po ketvirtadalį stiklinės putinų uogų sulčių. Geriant sultis sustiprės širdis, centrinė nervų sistema, kepenų darbas.
* Manoma, kad šis mišinys apsaugoja nuo vėžio ir stabdo vėžinių ląstelių augimą.
* Esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai, uogos ir jų sultys padeda užgyti opai, malšina skausmą, lengvina spazmus.
* Gastritą patariama gydyti ir putino uogų sultimis su medumi.

RECEPTAS (apie 1 l)
  • 1 kg putino uogų;
  • 300 g medaus.
Uogas nuskabyti nuo kotelių ir pertrinti per sietelį ar su sulčiaspaude išspausti sultis (man gavosi apie 650 g). Į sultis sudėti medų, pakaitinti iki virimo ir supilstyti į paruoštus stiklainius ar butelius. Galima gerti pilant į arbatą 2-3 šaukštus 3-4 kartus per dieną. Skanaus!

REZULTATAS


3 komentarai:

  1. Sveiki ,pakaitinus ,ar nedigsta gerosios savybes ,kaip vaistine medziaga ,aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turbūt kažkiek dingsta, galima ir nekaitinti, tik ilgai nesilaikys. Paskutiniu metu jei turiu vietos, šaldau supilsčiusi į vienkartinius indelius.

      Panaikinti