2013-10-19

Makaronų kriauklės su rikota ir špinatais

PRIEŠISTORĖ

Oi, kokie man šitie makaronai gražūs... Kaip aš jų norėjau, bet savo "kaime" negalėjau rasti. Norėjimą nešiojaus gal trejus metus ir vis tiek aš juos radau. Maxima visko turi (bent jau Kauno hyperis), nors ne visada :)
Įsivaizdavau, kad galima nepaisyti rekomendacijų šituos makaronus apvirti ir elgtis su jais kaip su makaronų vamzdeliais (cannelloni). Deja deja, jei jos smarkiai nebus susiglaudusios, tai išeis kietokos, reikia maždaug pusę laiko, kiek nurodyta ant pakelio, pavirti, o tada jau įdarinėti. Antras kartas - idealus, iš klaidų mokomės.
Receptas - iš 15min.lt, bet puikiai tinka ir jau mano anksčiau išbandytas J. Oliver variantas su vamzdeliaisIr aišku, lietuviška paprasta varškytė vietoj rikotos taip pat kuo puikiausiai tinka. Be grožio, makaronų kriauklių pranašumas dar yra tas, kad patogiau sukrauti įdarą. 

RECEPTAS (trims)
  • 15 makaronų kriauklių (conchiglioni);
  • 2-3 v. š. tarkuoto parmezano (užbarstyti ant viršaus; naudojau "Džiugą").
Įdarui:
  • 250 g rikotos (tinka ir pusriebė varškė);
  • 50-70 g špinatų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako (nebūtina, bet man labai patinka);
  • 1 kiaušinio;
  • 1 a. š. nutarkuotos citrinos žievelės (pamiršau);
  • žiupsnis tarkuoto parmezano (naudojau "Džiugą");
  • žiupsnelis malto/tarkuoto muskato riešuto;
  • druskos.
Padažui:
  • 1 skardinė (400 g) savo sultyse konservuotų smulkintų pomidorų (naudojau puslitriuką savo konservuotų);
  • 150 ml pomidorų tyrės (dėjau savo darytą pomidorų padažą be acto);
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 1 saliero stiebas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • žiupsnelis cukraus;
  • bazilikų, juodųjų pipirų, druskos.
Pirmiausia gaminamas padažas: alyvuogių aliejuje pakepinti smulkiai pjaustytus svogūnus, tada sudėti tarkuotas morkas, smulkiai pjaustyta saliero stiebą. Viską gerai pakepinti. Tada sudėti smulkintą česnaką, minutėlę pakepinti. Supilti pomidorų tyrę, smulkintus pomidorus, paskaninti žiupsneliu cukraus, bazilikais, pipirais, pasūdyti ir viską troškinti apie 15-20 min. Paruoštą padažą supilti į kepimo indą.
Makaronus apvirti pasūdytame vandenyje apie 10 min. Perlieti šaltu vandeniu.
Špinatus įdarui supjaustyti, česnaką pasmulkinti. Alyvuogių aliejuje trumpai pakepinti česnaką, sudėti špinatus ir pakepinti, kol špinatai sukris. Paskaninti muskatu, druska. Palikti ataušti. Tada sudėti į rikotą, mušti kiaušinį, dėti nutarkuotą citrinos žievelę, žiupsnį tarkuoto sūrio ir viską gerai išmaišyti.
Šaukšteliu krauti įdaro į makaronus ir glaudžiai guldyti ant pomidorų padažo. Viršų užbarstyti tarkuotu sūriu. Kepti 180° C orkaitėje apie 30 min. (iš pradžių pridengus folija, kad per daug nesukeptų viršus). Skanaus!

REZULTATAS



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą