2013-08-25

Tortas "Juodasis serbentas"

PRIEŠISTORĖ

Ne per seniausiai ne kai kieno buvo gimtadienis, tai pagaliau tortas gavosi idealiai taip, kaip norėjosi (tik iš trečio karto...). Prisiskaičiau Sonatinos bloge komentarų, kad biskvitai nelabai kokie gaunasi. Pati išbandžiau - nėra taip jau negerai, kaip ne kai kurie atsiliepė, bet gerumo tikrai jiems trūko. Tai šiek tiek pamodifikavau pagal save. Net ir užglaisčius šonus, kremo šiek tiek lieka (gal ketvirtadalis). Bet nėra to gero, kas neišeitų į dar geresnį - kitą dieną pasidarėm labai skanų desertą: avižiniai sausainiai (man labai patinka "Grany" - Norfoj perku), tas maskarponės-grietinėlės-virto kondensuoto pieno kremas, avietės ir pakepintos migdolų drožlės...

RECEPTAS (tortinė - 16 cm skersmens; 23 cm skersmens tortinei reikia visko dvigubai)

Biskvitams:
  • 3 kiaušiniai;
  • 3 v. š. cukraus;
  • 30 g miltų;
  • 30 g krakmolo;
  • 30 g maltų riešutų (naudoju lazdyno);
Sirupui (viso neprireiks):
  • 50 g vandens;
  • 1 v. š. cukraus;
  • 1 v. š. romo;
Kremui:
  • 250 g maskarponės;
  • 200 g (pusė skardinės) karamelizuoto (virto) kondensuoto pieno;
  • 150 g riebios grietinėlės;
Ir dar:
  • 6 v. š. tirštos juodųjų serbentų uogienės (geriau pertrintos, t. y. be sėklyčių ir odelių);
Papuošimui:
  • kepintų migdolų drožlių;
  • juodųjų serbentų;
  • melisos lapelių.
Reikia išsikepti tris biskvitus. Galima kepti iš visų produktų ir visiškai atvėsinus pjaustyti į tris dalis (niekad nebandžiau, turbūt būtų gan sudėtinga, nes biskvitai labai minkšti gaunasi), bet lengviausia kepti tris atskirus biskvitus vis imant po trečdalį produktų.
Trynius atskirti nuo baltymų. Miltus, krakmolą ir maltus riešutus sumaišyti. Baltymus paplakti iki putų, suberti pusę cukraus ir labai gerai išplakti iki standžių putų (apvertus dubenį, jos niekur neturi norėti pabėgti). Kitą pusę cukraus pilti į trynius ir plakti, kol masė pabals ir jos ryškiai padaugės. Berti miltų mišinį, išmaišyti. Gaunasi tiršta masė. Į ją dėti trečdalį baltymų masės, išmaišyti, kad kiek palengvėtų tešla. Tada atsargiai įmaišyti ir likusius baltymus. Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi (tiesiu tik dugną), pilti tešlą. Orkaitę įkaitinti iki 180° C temperatūros. Kepant per tris kartus, vienas biskvitas iškepa per 15-20 min. (bet reikia stebėti, kaip kieno orkaitė elgiasi...), o visai porcijai gali prireikti ir valandos (tikrinti mediniu pagaliuku). Iškepusius biskvitus visiškai ataušinti.
Sirupui vandenį užvirinti su cukrumi. Atvėsinti. Įpilti romo, išmaišyti.
Kremui maskarponę išplakti su virtu kondensuotu pienu. Grietinėlę išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į kremą.
Konstruoti tortą: imti vieną biskvitą, dėti į torto formą (atsegamais kraštais), labai nedaug sulaistyti sirupu (patepti teptuku vos vos), tada paskirstyti porą šaukštų uogienės, tada krauti 3-4 gerus šaukštus kremo, vėl dėti biskvitą ir t. t. Statyti į šaldytuvą bent kelioms valandoms (geriausia palikti per naktį). Puošti kepintom migdolų drožlėm, juodaisiais serbentais, melisų lapeliais ar kaip tik fantazija neša. Skanaus!

REZULTATAS




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą