2016-05-31

Rabarbarų ir braškių kobleris (cobbler)

PRIEŠISTORĖ

Tai vienas iš desertų, kurių aprašymas blog'uose paprastai prasideda nuo bėdavojimų, kad nėra gražaus lietuviško pavadinimo jam. Nėra ir nereikia. Gražiai skamba ir "kobleris". Ir greitai bei paprastai gaminasi, ir labai skaniai valgosi. Kažkas panašaus į trupininį pyragą crumble, tik tešla, dedama ant vaisių/uogų pagrindo, yra "paminkštinama" kokiu nors pieno produktu (pienu, grietine, jogurtu, raugintomis pasukomis, kefyru) ir dar kartais kiaušiniu, "papurenama" kepimo milteliais, soda. Uogos tinka bet kokios, o vaisiai - sultingesni (kaulavaisiai populiariausi - slyvos, persikai, abrikosai, nektarinai, nors neretai ir obuoliai dedami). Nežmoniškai skanus šitas desertas dar šiltas su vaniliniais ledais (plakta grietinėlė irgi tiktų). Tešlos receptą šį kartą išbandžiau ir blog'o "Vaikai ir vanilė" ir likau labai patenkinta, tikrai dar ne kartą gaminsiu ir su kitokiais sezoniniais vaisiais bei uogom.

RECEPTAS (šešiems paskanauti; mano kepimo indas - 26 cm skersmens)

Vaisių/uogų sluoksniui:
  • 300 g rabarbarų;
  • 300 g braškių (tiek rabarbarų, tiek braškių galima imti ir daugiau);
  • 4 v. š. nerafinuoto rudojo cukraus (tinka ir paprastas).
Tešlai:
  • 210 g miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • ¼ a. š. valgomosios sodos (manyčiau, galima apsieiti ir vien tik su kepimo milteliais);
  • 1 v. š. nerafinuoto rudojo cukraus (tinka ir paprastas; dar ir vanilės galima);
  • žiupsnelis druskos;
  • 60 g šalto sviesto;
  • 160 ml jogurto (arba pasukų, arba kefyro).
Ant viršaus:
  • 1 trynys;
  • 1 a. š. pieno;
  • 1 v. š. nerafinuoto rudojo cukraus;
  • saujelė migdolų.
Orkaitę įkaitinti iki 190 °C. Rabarbarus nulupti, supjaustyti nedideliais gabalėliais. Braškes perpjauti perpus ar į keturias dalis. Sudėti į kepimo indą, užbarstyti 4 šaukštus cukraus ir kepti 15 min.
Miltus, kepimo miltelius, sodą, cukrų ir druską sumaišyti kartu. Įtarkuoti šaltą sviestą, supilti jogurtą (ar pasukas, kefyrą) ir viską permaišyti, kol neliks sausų miltų.
Indą su rabarbarais ir braškėm ištraukti. Ant jų šaukštu ar rankomis formuoti ir dėlioti apvalius tešlos kauburėlius (man gavosi 20-21). Trynį išplakti su šaukšteliu pieno. Plakiniu aptepti pyrago viršų, apibarstyti cukrumi ir pasmulkintais riešutais. Kepti dar apie 25 min, kol gražiai parus. Patiekti dar šiltą su ledais (ar su plakta grietinėle, ar su graikišku jogurtu). Skanaus!


REZULTATAS



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą