2013-10-06

Naminė pomidorų pasta

PRIEŠISTORĖ

Nežinau, ar labai apsimoka vargti, bet labai smagu pabandyti namuose pasigaminti tai, kas bent jau man iš pirmo žvilgsnio yra labai sunkus ir varginantis darbas. Iš tikrųjų, kantrybės tai reikia, bet kadangi bandžiau iš nedidelio kiekio pomidorų, viskas gavosi gan greit. Aišku, reikia imti gerai prisirpusius (netgi persirpusius), daug saulės mačiusius, geriau - miltingesnius, su mažiau sulčių (kad procesas vyktų greičiau) pomidorus. Plačiau ir su vaizdinėm priemonėm galima paskaityti paspaudus šitą nuorodą. Galimi trys būdai: "kepant" orkaitėje, ir verdant, ir po to baigiant orkaitėje arba tik verdant ant viryklės. Viriau, ir viskas gavosi kuo puikiausiai su nedideliu kiekiu. Iki raudonų plytų spalvos gal kiek trūko kantrybės, bet skonis gavosi tikrai vis tiek labai ryškiai pomidoriškas.
P. S. Pomidorų pastą naudoju tokiuose receptuose:
Piemenų pyragas;
Čili sriuba;
Vištiena egzotiškai;
Lazanija;
ir visur kitur, kur reikia pomidoriškumo.

RECEPTAS (2-3 stiklinės)
  • 2 kg labai gerai prisirpusių pomidorų;
  • 1 a. š. druskos;
  • ½ st. alyvuogių aliejaus (ir dar plius užpilti ant viršaus, kas nėra būtina, jei stiklainėliai su pasta pasterizuojami).
Pomidorus nuplauti, nuskabyti kotelius, supjaustyti stambiai į kelias dalis. Užvirinti ir maišant pavirti porą minučių, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada pertrinti per sietelį, kad neliktų sėklų ir odelių. Jei tyrė labai vandeninga, skysta, patartina ją palaikyti kelias valandas, o geriausia per naktį, ir susidariusį viršuje skystį nupilti (nupylinėjau per marlę dėl visa ko). Toliau galimi trys būdai:
I būdas:
Tyrę supilti į didelį kepimo indą ir kišti į 150° C temperatūros orkaitę 3 valandoms vis permaišant maždaug kas pusvalandį. Tyrei sumažėjus iki dviejų trečdalių ar net pusės, sumažinti temperatūrą iki 120° C. Vis permaišant "kepti" dar 2-3 valandas, kol gausis tiršta, blizgi, raudonų plytų spalvos pasta.
II būdas:
Vis pamaišant, ant labai mažos ugnies virti puode, iki kol liks du trečdaliai ar tik pusė (jei pomidorai vandeningi) tyrės. Tada baigti gaminti orkaitėje, kol gausis sodri, tiršta pasta.
III būdas:
Virti kelias valandas (laikas priklauso nuo pomidorų vandeningumo) ant labai mažos ugnies, kol gausis sodri, tiršta pasta. Kad neprisviltų, geriau imti puodą storu dugnu ir, aišku, nepamiršti vis pamaišyti. Laisvai galima gaminti ir su pertraukom.

Užbaigimui galimi du būdai:
I būdas:
Supilstyti į mažus indelius, paliekant 1 cm užpilti alyvuogių aliejumi. Užsukti dangteliais ir galima laikyti šaldytuve kelis mėnesius. Jei planuojama sunaudoti ne visą indelį pastos, pastą kabinti su labai švariu šaukštu. Po to vėl viršų papildyti iki 1 cm aliejaus.
II būdas:
Supilstyti pastą į nedidelius stiklainėlius paliekant 1 cm nuo viršaus. Su plonu peiliuku ar mediniu pagaliuku pamaišyti, kad liktų kuo mažiau oro burbuliukų. Stiklainėlius pridengti steriliais dangteliais ir statyti į puodą (kad viskas vyktų garantuotai ir stiklainiai netrūktų, reiktų įkloti minkštą audinį) su stiklainių šiltumo vandeniu, kurio turi būti beveik iki stiklainėlių viršaus (bet kad virdamas nepatektų į stiklainius su pasta). Užvirinti ir kaitinti 15 min. (jei stiklainiai iki 0,5 l). Ištraukus, sandariai uždaryti. Taip galima laikyti iki metų. Pradarius laikyti šaldytuve ir sunaudoti kuo greičiau.
Skanaus!

REZULTATAS




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą