2013-10-20

Tortas "Mikado"

PRIEŠISTORĖ

Kartais taip imi netyčia ir prisišneki... Pasiskolini pavartyti knygą, už tai pasižadi ką nors belenką iš jos pagaminti, o ima tie skolintojai ir išrenka patį sudėtingiausią tortą... Nu gal ne patį sudėtingiausią, bet aš gyvenime taip ilgai jokio torto nekepiau. Bet ir apsukos mano nėra iš greitųjų... Ar dar kada kepsiu? Iš pradžių galvojau, kad labai jau daug laiko užima, bet skonio jau pasiilgau - tikrai patiko, toks tortiškas tortas, su riešutais, yra ką pakramtyti, skalsus ir nepasakyčiau, kad labai jau riebus - nereikia kilogramais valgyti "ant karto", viskas su saiku turi būti, tada ir tokiais skanėstais galima mėgautis ir lepinti visus kitus. Daug kitų :) O knyga minėtoji - "Žaidžiame virtuvę" (jau ir pati turiu, ačiū Norfai už akcijas).

RECEPTAS (knygoje surašytos proporcijos 25 cm skersmens tortui; manasis tortas buvo 21 cm skersmens, tai visus produktus dauginau iš 0,6, bet kremo neužteko ir prireikė tiek, kiek būtų skirta 25 cm tortui; surašau taip, kaip dariau aš)

Tešlai:
  • 90 g sviesto (kambario temperatūros; gerai buvo ir margarinas kepiniams);
  • 60 g cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 3 tryniai;
  • 30 ml (1 geras v. š.) grietinės;
  • 2 st. (350 g) miltų (gali prireikti šiek tiek daugiau);
  • 0,6 a. š. kepimo miltelių.
Baltymų sluoksniui:
  • 3 baltymai;
  • 120 g cukraus;
  • 180 g smulkintų migdolų.
Kremui:
  • 250 g sviesto (kambario temperatūros; galima keisti riebia grietinėle);
  • 1 skardinė (400 g) karamelizuoto (virto) kondensuoto pieno (galima patiems 1,5 val. virti skardinę visiškai užpylus vandeniu);
  • 50 ml brendžio;
  • 60 g smulkinto šokolado (pabarstyti).
Glajui:
  • 90 g šokolado;
  • 30 g sviesto;
  • 40 ml grietinėlės;
  • 15 ml brendžio.
Tešlai minkštą sviestą ištrinti su cukrumi ir druska. Po vieną dėti trynius ir vis gerai išsukti. Įmaišyti grietinę. Suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir užminkyti tešlą (minkyti kuo trumpiau, tik kad viskas gerai suliptų). Suformuoti diską, dėti į maišelį ar maistinę plėvelę ir bent valandą palaikyti šaldytuve.
Baltymus išplakti su cukrumi iki standžių putų.
Tešlą padalinti į 8 dalis ir tiesiai ant kepimo popieriaus iškočioti labai labai labai plonai ir išpjauti 21 cm skersmens lakštą (sakyčiau, čia sunkiausia dalis, nes tešlos vos vos užtenka ir arba reikia labai gražiai iškočioti kaip tik tą 21 cm lakštą, arba maždaug iškočioti ir po to apipjaustytas dalis prilipdinėti, kur trūksta iki gražaus lakšto :)). Tešlos lakštus patepti plaktais baltymais (kad žinočiau, kiek tepti, jog visiems lakštams užtektų ir būtų gražiai po lygiai, masę pasisveriu), pabarstyti kapotais migdolais ir kepti apie 7-10 min. iki 190° C įkaitintoje orkaitėje. Ataušinti ant grotelių.
Kremui minkštą sviestą išplakti iki purios masės, nuolat plakant po truputį supilti virtą kondensuotą pieną (arba kondensuotą pieną atsargiai sumaišyti su atskirai išplakta grietinėle, jei ji naudojama vietoj sviesto). Pabaigoje supilti brendį.
Ant iškepto lakšto tepti kremo (nereikia daug, tik kad vos padengtų; vėl pasisveriu, kad po vienodai būtų ir nepritrūktų), barstyti smulkinto šokolado, uždengti kitu lakštu ir t. t. Paskutinio lakšto netepti (galima lakštą dėti baltymų sluoksniu žemyn, kad viršus būtų visai lygus).
Glajui smulkintą šokoladą išlydyti kartu su sviestu bei grietinėle, supilti brendį ir gerai išmaišyti. Storu sluoksniu užpilti ant torto. Tortui leisti šiek tiek susistovėti (laikiau per naktį). Skanaus!

REZULTATAS




2 komentarai: