PRIEŠISTORĖ
Dar vienas receptukas su nostalgiškais prisiminimais. Su niekuo nesumaišyčiau svarainių sirupo, jis man taip patinka. O jau tie saldūs džiovinti svarainiukai, likę nuo sirupo gamybos... Saldainiukai. M, kaip skanu. Toks ir receptas - nieko sudėtingo ar naujo, turbūt dažnuose namuose taip daroma, bet noriu išsisaugoti ir nepamiršti tokio gero ir mielo širdžiai dalyko. O be to, svarainiai irgi prie vitaminingųjų imunitetui stiprinti, saugotis nuo peršalimo ligų, lietuviškąja citrina vadinamas. Kaip Delfis rašo, turi vitaminų C, E, PP, B, pektinų, fruktozės, gliukozės, kalio, kalcio, fosforo, vario druskų, nemažai geležies. Stiprina kepenis ir širdį, malšina galvos skausmus, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina nuotaiką, vien pauosčius apmalšta pykinimas.
RECEPTAS
- 1 kg svarainių (be sėklų, supjaustytų plonomis skiltelėmis);
- 1 kg cukraus.
Svarainius susluoksniuoti su cukrumi ir pastatyti vėsiai kelioms dienoms, kad išsiskirtų sultys ir cukrus visiškai ištirptų (karts nuo karto pakratyti). Sirupą, nukošus per sietelį (svarainius palikti nusivarvėti), supilstyti į švarius sausus butelius ir pastatyti šaltai. Svarainius, vis permaišant, džiovinti kelias valandas su pertraukomis 50° C temperatūros orkaitėje, kol nebelips prie rankų. Laikyti sandariai uždarytus (kad neprisigertų drėgmės). Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą