2013-09-15

Aronijų ir vyšnių lapų sirupas

PRIEŠISTORĖ

Aronijos man - iš vaikystės prisiminimų. Augo kieme palei tvorą. Atsimenu ir jų skonį, ir tą įdomų, lyg šiek tiek traukiantį pojūtį burnoj, ir gražią spalvą kompotuose. Gaila, kažkodėl jau seniai nebeauga. Išėjo iš mados... Nepelnytai, nes turi laaabai daug naudingų dalykų (Delfis net skambiai juoduoju rudens auksu pavadino): karoteno, vitaminų: B1, B2, B6, C, E, K, PP, ir ypatingai daug vitamino P, taip pat mikroelementų: kobalto, boro, molibdeno, vario, fluoro. Aronijų vaisių minkštime yra mangano ir geležies, o jodo – 2-3 kartus daugiau negu kituose vaisiuose ir uogose. Aronijose yra ir su vėžiu kovojančių antioksidantų. Šių uogų ir jų sulčių siūloma vartoti profilaktiškai, sergant ateroskleroze, hipertonija. Aronijos naudojamos gydant diabetą, mažakraujystę, skydliaukės, inkstų, kepenų, tulžies pūslės ligas. O Amerikos indėnai aronijas laiko geriausiu afrodiziaku... Taip pat jos turi daug kraujo krešumą didinančių medžiagų, todėl reiktų atsargiai vartoti tiems, kas turi kokių su tuo susijusių problemų. Nepatartina ir turint padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą, sergant opalige.
Ir vat ėmiau ir nusipirkau dėžutę nostalgijos (net nustebau pamačius, kad yra pirkti) :) Norėjau kaip nors pasidaryti, kad būtų kuo grynesnis aronijų skonis. Išsirinkau sirupo receptuką iš gražiojo Neringos blogo. Galvojau, kad vyšnių lapai permuš (beje, galima ir juodųjų serbentų lapus naudoti), bet nepermušė (gal kad lapai jau rudeniniai) - labai "aroniškas" sirupas. Ir gėrimukas skanus gaunasi.

RECEPTAS
  • 300 g aronijų;
  • 100 vyšnių lapų (aišku, įdomiai, kad vienetais, bet ar taip, ar taip lapai po vieną paprastai skinami, tai nesunku ir paskaičiuoti, o jei ne, tai turėtų būti apie 50 g);
  • 1 l vandens;
  • 1 kg cukraus;
  • 1 a. š. citrinos rūgštelės (pyliau šviežių citrinos sulčių).
Aronijas ir vyšnių lapus pavirti nurodytame kiekyje vandens 20-25 min. Nukošti. Uogas išspausti (sudėjau į merliuką, sutryniau bulvių grūstuve ir dar rankom pagręžiau) ir sultis supilti į nuovirą. Suberti cukrų, citrinos rūgštelę ir pavirti, kol cukrus ištirps. Supilstyti į iškaitintus buteliukus, sandariai užsukti, atvėsinti. Laikyti vėsiai. Skanaus!

REZULTATAS


4 komentarai:

  1. Sumalu,isspaudziu,gaunu mazdaug penkis litrus sulciu(is kibiro aroniju) isverdu ,nugraibydama supilu pora kg cukraus,uzverdu ir supilstau i talpas.Liuks i arbatele:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar galima vietoje vyšniú-trešniú lapus naudoti?

    AtsakytiPanaikinti