Kas gi nežino šitų trapios tešlos sausainių, perteptų džemu (paprastai pirkti būna su obuoliene) ir su kapotais žemės riešutais ant viršaus? Bet nusipirkti ne visada pasitaiko šviežių ir to anų laikų skonio. Šie laikai jau turi savo skonį, tai belieka patiems kepti namuose ir būti tikriems, kad valgom tikrą dalyką.
RECEPTAS (man gaunasi apie 15 juostelių 6×15 cm dydžio; visos į vieną skardą netelpa)
- 450 g miltų;
- ½ a. š. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 250 g sviesto (ar kepinių margarino; bandžiau ir taip, ir taip - nelabai yra skirtumo, tiek kad su sviestu sveikiau);
- 150 g cukraus (jei obuolienė saldoka, tai reiktų mažinti cukraus kiekį tešloje);
- 1 nedidelis kiaušinis;
- 3 v. š. šalto vandens;
- 250 g tirštos obuolienės pertepimui (ar kokio kito džemo; jei obuolienė skystoka, tai reiktų pavirti, kad skystis nusigarintų);
- 1 kiaušinio viršaus aptepimui;
- 50 g žemės riešutų užbarstymui ant viršaus.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Šaltą sviestą (ar kepinių margariną) sutarkuoti burokine tarka vis padažant į miltus. Sumaišyti su miltais, šiek tiek patrinant tarp pirštų, kad gautųsi trupiniai (aš visa tai darau su virtuviniu kombainu). Berti cukrų, pilti paplaktą su vandeniu kiaušinį ir užminkyti tešlą (kombainu darbuojuosi tik iki tiek, kad viskas pradėtų lipti į gumulą).
Ant miltuoto paviršiaus tešlą kočioti iki 3 mm storio, supjaustyti juostelėmis. Kiekvieną juostelę iki pusės ištepti 1-2 a. š. obuolienės, kitą pusę užkloti ant viršaus (kraštų užspausti nereikia). Juosteles patepti kiaušinio plakiniu ir pabarstyti kapotais riešutais. Dėti į kepimo popieriumi išklotą skartą ir kepti iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 min (stebėti!), kol gražiai paruduos. Skanaus!
REZULTATAS
REZULTATAS
Labai trapūs ir skanūs sausainiukai.
AtsakytiPanaikinti