2016-07-24

Sausainių ir varškės tortelis su uogomis

PRIEŠISTORĖ

Pyragiukas iš nostalgiškos vaikystės. Priminė "Beatos virtuvės" vasaros žurnalas (nustebino, kad ten pavadintas estišku. Aš tai receptą parsinešiau iš kaimynų prieš kokius 20 metų ir niekas Estijos neminėjo). "Gaidelis" (buvau įsitikinus, kad jie su gvazdikėliais, kas visą reikalą man gadino, bet kad kitokių nelabai būdavo), pakeliuose po 100 g supakuoti varškės sūreliai su razinom (kad be razinų būtų, kažkaip neatsimenu; razinas išrankiodavau ir suvalgydavau, kad kremas vientisesnis būtų) ir daug raudonųjų serbentų, nes tokių daugiausia pas mus augdavo. Nervas imdavo, kad sunkiai tas sūrelis pasiskirstydavo ir suklijuodavo sausainius. Nepatogumas išsprendžiamas pridedant plaktos grietinėlės ar tiršto jogurto. Uogos, aišku, tinka pačios įvairiausios, pačios mėgstamiausios. Skanu ir vien tik su raudonaisiais serbentais, kurių aš jau taip atsivalgius, bet šito pyragliuko jau be jų neįsivaizduoju. Pagaminamas paprastai ir greitai (uogas susirinkti - ilgiausias etapas), kepti nereikia, bet reikia šiek tiek kantrybės, kad sausainiai sugertų varškės drėgmę ir suminkštėtų.

RECEPTAS (bent 10 asmenų paskanauti; į mano formą telpa beveik 3×5 paprastų kvadratinių sausainių)
  • 4 pakeliai (po 160-180 g) paprastų kvadratinių arbatinių sausainių (pvz., "Selga", "Gaidelis" ir pan.);
  • 2 pakeliai (po 180-200 g) varškės (galima imti ir rikotą ar kreminę, iš karto saldintą varškę - tada daugiau cukraus nereikės);
  • 1 nedidelis indelis (200-250 ml) plakamosios grietinėlės;
  • 100 g cukraus;
  • 3 st. uogų (vyšnių, mėlynių, serbentų);
Papuošimui ant viršaus:
  • 100 g kreminės varškytės (imu žemuoginę "Miau" arba reikia pasigaminti daugiau varškinio kremo ir atsidėti užtepimui ant viršaus prieš patiekiant);
  • dar uogų (man prireikė apie 350 g trešnių, saujelės mėlynių ir raudonųjų serbentų bei kelių lapelių melisos ar mėtų).
Gerai atšaldytą grietinėlę išplakti su cukrumi. Sukrauti varškę ir dar šiek tiek paplakti, kad viskas gerai susimaišytų.
Stačiakampę formą iškloti maistine plėvele. Dėlioti vieną sluoksnį sausainių, paskirstyti trečdalį varškės kremo, berti stiklinę uogų. Vėl dėlioti šiek tiek paspaudžiant sausainius, krauti kremo, barstyti uogas ir dar kartą tą patį padaryti. Ant viršaus išdėlioti paskutinį sluoksnį sausainių. Uždengti maistine plėvele ir statyti į šaldytuvą susistovėti bent kelioms valandoms (geriausia palikti per naktį).
Prieš patiekiant, maistinę plėvelę nuimti nuo viršaus, ant formos uždėti lėkštę, tortelį su visa forma ir prispausta lėkšte apversti, formą nuimti, maistinę plėvelę nuimti, viršų aptepti kremine varškyte, papuošti uogomis ir skanaus!

REZULTATAS


2 komentarai:

  1. O tie mieli prisiminimai :) Mielai norėčiau gabaliuko dabar. Mes vaikystėje tai darydavome analogą tik be uogų ir apliedavome šokoladiniu glaistu. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O va dar koks variantas - su šokoladu! Kaip koks didelis glaistytas varškės sūrelis su sausainiu! Reiks irgi pabandyt, kai neliks uogų. Ačiū už mintį.
      Tai vat ta proga prisimenant vaikystę ir dar pasikvietus pagalbininkų reikia imti ir sutepti nostalgišką skanumyną :)

      Panaikinti