2014-04-27

Velykų boba 2014

PRIEŠISTORĖ

Kažkaip jau taip gaunasi, kad velykines bobas sėkmingai išsikepu tik per Atvelykį. Šiemet ieškojau recepto, kur būtų naudojami visi kiaušiniai, o ne tik tryniai. Radau. Pas Dianą. Nors jos pačios buvo įvertinta tik 8 iš 10, bet mane tenkino visais 10 iš 10. Jau kelintą kartą įsitikinu, kad labai svarbu bobos neperkepti. Ir dar būtinai rekomenduoju pasigaminti kokią nors varškinę paschą užsitepti ant skaniosios "bulkos" (šiemet išbandžiau su kondensuotu pienu). Bet ir be paschos ji man laaabai skani, tiesiog su pienu... MmmMMMMmm.

RECEPTAS
  • kiaušiniai;
  • 6 v. š. (~90 g) pieno;
  • 170 g margarino ar sviesto (originale 250 g, bet kad tiek tik turėjau ir vis tiek labai viskas gerai gavos);
  • 100 g cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • 500 g miltų;
  • 20 g šviežių mielių (7 g sausų);
  • 150 g razinų (originale 100 g, bet man labai patinka prikrauti daug; dėjau razinas, dž. spanguoles ir apelsinų cukatas);
  • 4-6 v. š. romo (nebūtina, bet labai pagyvina bobos skonį rome mirkytos razinos);
  • riebalų formai ištepti;
  • migdolų plokštelių (pamiršau nusipirkti, tai formos dugną barsčiau ruduoju cukrumi).
Razinas perlieti karštu vandeniu. Tada užpilti romu, permaišyti ir palikti pamirkti (galima ir per naktį).
Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti, margarinas ar sviestas supjaustytas mažais kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)
Arba kaip rašo Diana: "Dubenyje cukrų ir šiltą pieną maišyti su mielėmis, kol jos išsileidžia (šviežias mieles ištrinti su dalimi skysčio ir uždengus šiltai palaikyti 15 min., kol atsiras burbuliukai). Miltus su druska suberti į mieles ir išmaišyti. Vieną po kito į tešlą įmaišyti kiaušinius. Rankiniu plaktuvu tešla minkoma, kol pasidaro tampri ir atšoka nuo dubens sienelių. Sviestas supjaustomas gabaliukais, sudedamas į tešlą ir minkoma, kol tešla tampa vienalytė. Dubuo su tešla uždengiamas ir paliekamas 1½ valandos šiltai, kad tešla padvigubėtų."
Razinas nuvarvinti ir įminkyti į tešlą.
Bobos (ar kekso, tą su skyle) formą ištepti riebalais, pabarstyti migdolų plokštelėm (ar/ir ruduoju cukrumi), krauti tešlą ir vėl kildinti 45 min. Kepti 175 °C apie 50 min. Ištraukus leisti šiek tiek pravėsti ir tada išversti iš formos ant grotelių visiškai ataušti. Skanaus!

REZULTATAS





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą