2015-12-13

Trapios tešlos ir džiovintų vaisių pyragaičiai (Mince pies)

PRIEŠISTORĖ

Pyragaičius (o gal čia sausainiai labiau...), labai populiarius Anglijoje kalėdiniu laikotarpiu, išbandžiau prieš porą metų pagal Beatos receptą ir šiemet vėl užsimaniau. Nes jie turi tokį tą savo skonį, kurio norisi per Kalėdas, kurio pasiilgstama. Kaip aguonų pieno ir kūčiukų per Kūčias. Principas panašus kaip karamelinio riešutų pyrago, tik vietoj riešutų - džiovinti vaisiai ir paprastai kepami mažiukai pyragiukai, o ne vienas didelis pyragas (nors taip daryti niekas nedraudžia). Ir gaunasi jų galybė...

RECEPTAS (kepant mini keksiukų formoje, man gavosi 76 pyragiukai)

Džiovintų vaisių įdarui (mince meat):
  • 400 g džiovintų vaisių (pvz., mano buvo razinos, džiovintas slyvos, datulės ir džiovinti svarainiai);
  • 50 g cukatų (cukruotų apelsino ar citrinos žievelių);
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė;
  • prieskonių mišinio meduoliams pagal skonį (arba po žiupsnelį cinamono, gvazdikėlių, kardamono, imbiero, kvapiųjų pipirų, muskato riešuto);
  • 50 ml brendžio;
  • 50 ml amareto (arba dar brendžio, arba tamsaus romo);
  • 2 dideli obuoliai;
  • gabalėlis sviesto;
  • 6 v. š. cukraus.
Pagrindo tešlai:
  • 250 g sviesto (ar kepinių margarino);
  • 350 g miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 80 g maltų migdolų (galima ir be jų apsieiti, tada nepilti tų 2 v. š. vandens);
  • 100 g cukraus;
  • apelsino nutarkuota žievelė;
  • citrinos nutarkuota žievelė;
  • tryniai (arba 1 kiaušinis);
  • 2 v. š. šalto vandens.
Įdarui verdančiu vandeniu perlietus džiovintus vaisius pasmulkinti ir sumaišyti su apelsino žievele, prieskoniais bei alkoholiu. Palikti bent parai pasimarinuoti, karts nuo karto pamaišyti.
Obuolius nulupti, supjaustyti kubeliais, dėti į puodą kartu su gabalėliu sviesto ir cukrumi. Patroškinti, kol suminkštės. Sudėti išmirkusius džiovintus vaisius su visu mirkalu ir dar 10 min. pavirti. Atvėsinti (šaldytuve paruoštas įdaras gali kelias dienas pastovėti).
Sviestą sutarkuoti burokine tarka į miltus, sumaišytus su druska. Greitai pakedenti pirštais, kad miltai susimaišytų su sviestu į trupinius. Berti maltus migdolus, cukrų, nutarkuotą apelsino ir citrinos žieveles, dar permaišyti. Mušti paplaktus trynius su vandeniu ir paminkyti, kad viskas suliptų į gumulą (arba kubeliais pjaustytą šaltą sviestą sudėti į virtuvinį kombainą, pilti miltus, druską ir susmulkinti iki trupinių. Tada sudėti visa kita ir dar paleisti kombainą, iki kol pradės tešla lipti į gumulą). Dėti į maišelį ar suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti valandai šaldytuve (nieko neatsitiks, jei ir kokią parą pasiliks).
Ant pamiltuoto paviršiaus tešlą iškočioti iki maždaug 3 mm plonumo ir išspausti tokio dydžio apskritimus, kad įdėjus į sviestu pateptą apvalią formelę, būtų 1 cm kraštelis (aš naudoju paprastą arba mini keksiukų kepimo formą, bet būna ir speciali, skirta būtent tiems mince pies). Dėti įdaro, uždėti iš tešlos išspaustą žvaigždę, eglutę, snaigę (galima ir apskritimą, visai uždengiantį pyragaitį) arba tiesiog užbarstyti migdolų plokštelių ir kepti 200 °C temperatūroje apie 15 min., kol pyragėlių krašteliai gražiai paruduoja. Skanūs ir šilti, ir šalti. Gali pastovėti kelias dienas. Skanaus!

REZULTATAS




2 komentarai: