2015-12-05

Imbieriniai sausainiai

PRIEŠISTORĖ

Labai skanūs, traškūs sausainukai (tik kodėl imbieriniai, tai nežinau, nes ir kitų prieskonių ne ką mažiau dedama). Dar prieš gerus 7 metus aš jų nesupratau, bet gali būti ir dėl to, kad pirmą kartą mano ragauti imbieriniai sausainiai buvo pirktiniai. Tačiau pagaliau "užaugau", matyt. Prieš porą metų net mano tuometinis trimetis juos labai skaniai irgi kirto. Dabar kažko jau raukosi... :) Receptas - iš knygos "Metai Beatos virtuvėje", tik prieskonių kiekis dvigubai mažesnis ir toks jis man kaip tik (galima imti jau paruoštą prieskonių meduoliams mišinį). Per knygos pristatymą ragavau jos keptų imbierinukų, tai atsimenu, kad tada pagalvojau: "Šita miela ponia labai mėgsta DAUG prieskonių..." (ir ne tik sausainiuose). Bet visa kita - labai kaip tik. Gaunasi galybė sausainių, gal kokios 4-5 skardos - užteks ir prisiragauti, ir pridovanoti.

RECEPTAS
  • 125 g sviesto;
  • 100 g medaus;
  • 200 g cukraus;
  • 75 ml grietinėlės (arba pieno);
  • po ½ a. š. malto imbierocinamono, kardamono, gvazdikėlių;
  • žiupsnelis kvapiųjų bei juodųjų pipirų, malto ar šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
  • 350 g miltų (+ dar šiek tiek kočiojimui);
  • ½ a. š. kepimo miltelių.
Sviestą, medų, cukrų ir grietinėlę pakaitinti ant nedidelės ugnies, kad viskas susimaišytų į vientisą masę ir cukrus ištirptų. Suberti prieskonius ir dar 5 minutes pavirti (nors esu skaičiusi, kad kaitinant medų aukštoje temperatūroje, susidaro kažkokios negeros medžiagos, bet nuo vieno karto metuose gal nieko baisaus nenutinka...).
Miltus persijoti su kepimo milteliais ir sumaišyti su šiltu sirupu. Tešlą sulipinti į vieną gumulą, vynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą bent 1 valandai. Gana minkšta ir lipni tešla atvėsusi sutvirtėja.
Stalo paviršių pabarstyti miltais. Iš tešlos kočioti kuo plonesnį lakštą (kokių 3 mm), spausti formeles (man asmeniškai skaniau valgosi mažesni) ir atsargiai būsimus sausainukus perkelti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 12-15 min. (stebėti!). Skanaus!

REZULTATAS



5 komentarai:

  1. Ką tik iškepti :)
    Man pakako kepti 5-6 min, nes kitaip labai jau kieti gaunasi, o cukraus kitąkart porcijai dėsiu 140 g, nes jau net mums, smaližiams, per saldu buvo :) Labai ačiū už receptą, jis jau nugulė receptų sąsiuvinyje ♥

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai vat ir parašiau dėl visa ko "Stebėti!" :) Baisiai skirtingos tos mūsų visų orkaitės...

      Panaikinti
  2. Oi, nusišnekėjau :D
    Du receptus iškart bandžiau, tai susimaišiau. Cukraus 80 g pakaktų, tai norėjau pasakyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad bandot ir kad randat sau geriausią variantą. Aišku, kuo mažiau to cukraus, tuo geriau!

      Panaikinti
  3. Niam niam. Skanu ir grazu.

    AtsakytiPanaikinti