2014-12-18

Kalėdų senelis slapukas 2014 ir svarainių džemas

PRIEŠISTORĖ

Kaip ir pernai, dalyvauju slaptų Kalėdų akcijoje (vėl labai ačiū Viktorijai!). Ir, o koks sutapimas, šiemet dovaną gavau lygiai tą pačią gruodžio 16-ąją, tik jau iš Rasos voratinklio (labai ačiū Rasai! O aš slapuku buvau Ingai iš Omnomnom.lt, tik pasidalintos nuotraukos su dovanėle neradau, bet bent jau gavau laišką: "labai ačiū už tikrai skanią/smagią/įdomią dovaną ir spyrius užpakalin atviruke. Šypsenų ir jaukių švenčių! :)"). Ir vėl DPD kurjeris bando mane rasti namuose tuo pačiu metu kaip ir pernai, bet mielai sutinka siuntinuką pristatyti į mano esamą lokalizaciją (šįkart kaimynų nebevargina), kur vidury darbo dienos keliu savo kvalifikaciją. Kursai tądien baisiai nuobodūs pasirodė, o ypač po paslaptingo juodo paketo gavimo :) Ir vėl nuo pusės darbo dienos "nusirašiau" (iš po pernykščio "nusirašymo" dirbu vis dar ten pat :) geri tie mano darbdaviai bent jau kol kas...). Ir kas gi kas gi kas gi ten...?! Viskas nuotraukoj kuo puikiausiai matos gi:


Su tokiom dovanom, mano manymu, prašauti neįmanoma. Bent jau MAN tai labai viskas tiko ir patiko (labai labai ačiū dar kartą!):
  • Natūralus naminis muilas (negaliu ramiai praeit pro tokius dalykus...) iš saponifikuotų (kas yra, kaip supratau, kai iš riebalų šarmais muilą padaro) kokosų, alyvuogių, rapsų, palmių aliejų, augalinio glicerino, vandens bei natūralių eterinių aliejų, ir dar su burnočio sėklom (nu labai viskas į temą - gi dovana maisto tinklaraštininkei), kurios atlieka šveistuko rolę šįkart. Iki šiol žinojau tik, kad burnočio sėklų aliejus yra labai kupinas naudingų dalykų, o čia, matyt, dar panaudota ir kas iš po aliejaus lieka. Ir dar dėžutė iš perdirbto kartono. Ir dar užrašas ant perdirbto popieriaus. Nu labai prie širdies man tokie dalykai.
  • Labai teminės ir kvapnios bei gi skanios arbatos: žalioji "Žiemos pasaka" - su cukrinėm snaigėm, obuolių gabaliukais, migdolų drožlėm bei rožių žiedlapiais - kvepia pyragu, bet ne cinamoniniu, ačiū dievui, o tiksliau Rasai :) ir juodoji "Kaukių balius" - su kakavos pupelių bei baltojo šokolado gabaliukais, o taip pat rožiniais ir čili pipirais (!) - kvepia šokoladu ir dar kažkuo. Ir ne, ne per aštri, bent jau į pirmą puodelį gal daug pipiriukų nepateko. Žodžiu, arbatos - tiesiog labai. Ir man jų niekad nebūna per daug, o šįkart net labai laiku, nes jau taip baiginėjasi ir taip nepapildyta per visus tuos šventinius ir metų užbaigimo rūpesčius.
  • Rasos naminis svarainių džemas (koks gi Tavasis receptas??? gal kažkas tokio, tik be obuolių?) - irgi labai prie širdies, nes svarainiams aš, kaip žinia, neabejinga ir kiekvieną rudenį jiems duoklę ir dėmesį atiduodu, kad vėliau galėčiau pasikrauti vitamino C. Šiemet bandžiau pirmą kartą ir džemo virtis, tik neblenderiavau, kaip suvirė, taip palikau, tai buvo ką pakramtyti. Bandymas patiko ir labai gailėjaus, kad išsiviriau tik du miniatiūrinius stiklainėlius, kurie išgaravo ir žiemos nesulaukę. O vat ir vėl koks sutapimas - atsargos pasipildė Rasos džemu, tokiu visai, sakyčiau, vientisu marmeliaaaadu :) Labai skanu - net ir vaikas kabliuoja, o jam uogienės nelabai...
Tai vat, rankas nusiploviau-nusišveičiau (su muilu!), arbatos (iškart abiejų po puodą!) užsiplikiau, ragauju džemą šaukščiukais ir visa laiminga rašau :) O kol Rasa pasidalins savo svarainių džemo versija, dalinuosi savąja - kad ir ne sezonas, bet vis tiek į temą :)

RECEPTAS (toks labiau principas nei tikslus receptas...)
  • svarainių;
  • cukraus;
  • vanilės.
Svarainius išvaduoti nuo sėklyčių, supjaustyti skiltelėmis, užpilti cukrumi ir leisti išsiskirti sultims (procesas detaliau aprašytas prie svarainių sirupo recepto). Didžiąją dalį sirupo nupilti ir, supilsčius į butelius, pasistatyti į šaldytuvą vėlesniam vitamino C resursų papildymui, o likusią dalį su visais svarainiais pilti į puodą (sirupo turi būti tiek, kad padengtų puodo dugną ir dar šiek tiek), pridėti maždaug pusės svarainių svorio cukraus, vanilės ir virti vis pamaišant 30 min. Supilstyti į švariai išplautus ir iškaitintus (žodžiu, pasterizuotus ar kaip ten...) stiklainėlius, gerai užsukti ir laukti žiemos. Arba ne. Skanaus!

REZULTATAS


6 komentarai:

  1. Džiugu, kad taip pasisekė dovanas parinkti, smagu ruošti staigmenas kitam, aišku būna visko.. :)
    Džemo receptas nuorodoje tikrai tas, tik šioje partijoje svarainių santykis daug didesnis, nes nuo gausaus derliaus obuolių tiesiog mažiau į puodą tilpo, kaip ir į etiketę (prisiminiau, tik išsiuntus) :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu va, viską iki galo išrišom išsiaiškinom - labai ačiū ir kitąmet aš irgi virsiu būtinai :) Obuolių visai nesijaučia, svarainiai ima visą viršų, o tūris gaunasi didesnis - nu super :)

      Panaikinti
    2. Tūris tikrai didesnis, o net su santykiu 1:1 svarainiai ima viršų :)

      Panaikinti
    3. Nu jie tokie išraiškingi :) Būtinai reiks bandyt.

      Panaikinti
  2. Oi laukiam laukiam naujų receptų įkvėpimui :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už gerą receptą ir dovanų idėją. Reikės šiemet pagaminti tokį skanėstą ir nusiųsti draugams į Angliją. Bus puiki kalėdinė dovana. :)

    AtsakytiPanaikinti