PRIEŠISTORĖ
Mandarinų sezonas prasidėjo. Nors tortas buvo skirtas tėčio gimtadieniui, bet jaučiu, kad ir Kalėdoms kepsiu - labai patiko. Toks gan gaivus, nepasakyčiau, kad sunkus, nors ir su maskarpone, ir su grietinėle, ir lakštai su daug sviesto, bet mandarinai ir jų želė viską sutvarko, subalansuoja. Tortas 23 cm formoje gavosi aukštokas, reikėjo kraštus paaukštinti, bet atpjovus gabaliuką niekas niekur nevirto ir nelūžo, viskas buvo stabilu. Tiesa, grietinėlės mažinau ir viskas vis tiek labai gerai gavosi, kitą kartą irgi taip pat daryčiau, kaip čia surašau. Už receptą ačiū Sonatinai.
RECEPTAS (23-24 cm formai)
Lakštams:
- 200 g sviesto ar margarino (kambario temperatūros);
- 200 g cukraus;
- 2 kiaušiniai (kambario temperatūros);
- 250 g miltų (+ gausiai kočiojant);
- ½ a. š. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 2 mandarinų (arba 1 citrinos) nutarkuota žievelė.
- 500 g mandarinų sulčių (iš 10-12 mandarinų);
- 100 g cukraus + 30 ml vandens;
- 20 g želatinos + 100 ml vandens.
- 250 g maskarponės (kambario temperatūros);
- 600 g plakamosios grietinėlės (gerai atšaldytos);
- 3 v. š. cukraus;
- 5-6 mandarinai be žievelių ir odelių/plėvelių arba 1 nedidelė skardinė konservuotų mandarinų (aišku, su šviežiais mandarinais skaniau, bet vargas, kol nuimi tas visas odeles, kas nėra labai būtina, tačiau be jų valgosi maloniau, viskas atrodo vientisiau).
- 100 ml vandens + 1 a. š. cukraus (arba visas skystis nuo konservuotų mandarinų).
Torto lakštams sviestą išplakti su cukrumi iki purumo. Po vieną mušti kiaušinį ir vis gerai išplakti. Miltus sumaišyti su druska bei kepimo milteliais ir suberti į tešlą, viską gerai išmaišyti. Gaunasi lipni, minkšta, dar šaukštu maišoma tešla. Dėti į maišelį ar maistinę plėvelę ir pašaldyti valandą šaldytuve ar pusvalandį šaldiklyje.
Atšalusią tešlą padalinti į keturias dalis. Tiesiai ant kepimo popieriaus gausiai pabarstyti miltų ir iškočioti ploną maždaug 23 cm skersmens lakštą. Kepti 200 °C temperatūros orkaitėje 10-12 min. Iškepus kraštus gražiai apipjaustyti pagal tortinės dugną. Palikti visiškai ataušti. Taip pat pasielgti su likusiomis trim tešlos dalimis.
Želatiną užpilti jai skirtu vandeniu ir palikti išbrinkti. Cukrų su jam skirtu vandeniu pakaitinti, kol cukrus visiškai ištirps. Supilti išbrinkintą želatiną ir dar pakaitinti maišant, kad ištirptų ir želatina, bet neužvirinti. Nukaisti, supilti į mandarinų sultis ir išmaišyti. Palikti atvėsti ir kišti į šaldiklį, kad pradėtų stingti (naudojant Dr. Oetker želatiną tas man gaunasi labai greitai, tik reikia nepražiopsoti, kad želė būtų kabinama šaukštais, bet dar galima būtų sėkmingai paskirstyti ant grietinėlės ir maskarponės kremo).
Grietinėlę plakti su cukrumi, kol pradės tirštėti. Tada sudėti maskarponę ir toliau plakti iki standumo. Įmaišyti mandarinų gabaliukus.
Torto formai nuimamais kraštais iškloti dugną kepimo popieriumi, išsikirpti kiek platesnę nei kraštai kepimo popieriaus juostą, keliose vietose ištepti kremu ir prilipinti prie formos kraštų. Dėti vieną lakštą, sulaistyti sirupu, išvirtu iš vandens ir cukraus, paskirstyti ketvirtadalį kremo, ant jo paskirstyti trečdalį bestingstančios želė. Tą patį pakartoti dar du kartus, o ant paskutinio sulaistyto lakšto dėti tik kremo. Palikti šaldytuve per naktį ar bent 4-5 valandom. Skanaus!
REZULTATAS (už foto labai ačiū Loretai)
Taip ir prasosi I pilva :)
AtsakytiPanaikintiTai keletas valandėlių - ir labai įmanoma, kad įsiprašys :)
PanaikintiNorėčiau Kalėdoms šio torto. Kaip suprantu į kremą dėjote konservuotus mandarinus? Man jis toks Kalėdiškas tortas atrodo :)
AtsakytiPanaikintiŠį savaitgalį dariau ir su nekonservuotais. Gan greitai nusivalė tos odelės, iki pusvalandžio užtrukau. Konservuoti mandarinai turi tokį kažkokį savo savotišką skonį, su šviežiais man skaniau.
Panaikintiačiū, manau bandysiu, jei jau antrą kartą gaminot, tai tikiu, kad skanus :)
AtsakytiPanaikintiJau trečią kartą gaminau. Pirmą kartą - su apelsinais, kas irgi neblogai. Ir tikrai dar ne kartą gaminsiu :)
PanaikintiLabai skanus.
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad patiko :)
PanaikintiO kodel man lakštai gavosi ploni? Viska dariau kaip parašyta, jie neiškilo turbut, o taip skaniai atrodo nuotraukoje
AtsakytiPanaikintiTai gal jūsų torto forma daug didesnė nei 23-24 cm? Jie neturi gautis purūs kaip biskvitai, labiau į sausainius neša. O kai pastovi su kremu, persigeria ir suminkštėja.
Panaikinti