PRIEŠISTORĖ
Nori nenori (o kas nenori?!), ima ir pradeda kažkaip sparčiau artėti Kalėdos. Ir man labai smagu jų laukimą pradėti kokių nors brandinamų kepinių gamyba. Jau trečius metus iš eilės maišau šitų jaukių skanių meduoliukų tešlą (receptą radau Neringos bloge). Jos brandinimui reikalinga vieta šaldytuve ar kokioj kitoj šaltoj vietoj ir kantrybė, aišku, nes prireiks net kelių savaičių (bent jau kokių keturių mažiausiai, o penkių tikrai užtenka, bet galima ir ilgiau laikyti). Po tiek laiko tešla sukietėja ir labai lengvai kočiojasi (iš pradžių būna tiršta, sunkiai, bet su šaukštu išmaišoma ir kočioti neišeina). Tik dėl dedamų riešutų, razinų ir smulkintų apelsino žievelių sunkoka spausti formeles, bet valgant norisi, kad tų skanėstų dar daugiau meduoliuose būtų. Noriu pastebėti, kad netinka jiems visokios įmantrios formelės, nes išsipučia ir nelieka viso gražumo. Kuo paprastesnės (žvaigždutės, mėnuliukai, širdutės, skrituliukai, dar kokia paprasta eglutė), tuo geriau. Reikia pasistengti ir neperkepti, tada meduoliai būna minkšti (nors sako, kad jei jau gavosi kietoki, tai suminkštinimui galima palaikyti dėžutėje su keliomis obuolio skiltelėmis).
RECEPTAS (gaunasi labai nemažai, kokiems šešiems draugams apdovanoti tikrai užteks)
- 500 g medaus;
- 300 g cukraus;
- 250 g sviesto;
- 150 g graikinių riešutų;
- 4 v. š. apelsinų cukatų (arba peiliu smulkintos apelsinų žievelės nuo 4 nedidelių apelsinų);
- 100 g razinų;
- 4 kiaušiniai;
- 125 g pieno;
- 15 g (3 a. š. be kaupo) sodos;
- 1 kg miltų;
- 1 v. š. kakavos;
- ½ a. š. druskos;
- 5-6 a. š. prieskonių mišinio meduoliams (arba po 2 a. š. cinamono ir malto dž. imbiero bei po ½ a. š. maltų juodųjų pipirų, gvazdikėlių ir kardamono).
- 1 kiaušinis;
- 2-3 v. š. pieno.
Medų, cukrų ir sviestą kaitinti ant silpnos ugnies vis pamaišant, kol viskas ištirps ir susimaišys į vientisą masę. Nukelti nuo ugnies, suberti smulkintus riešutus, apelsino žieveles, verdančiu vandeniu perlietas ir nuvarvintas razinas.
Kiaušinius lengvai išplakti. Piene išmaišyti sodą, supilti į kiaušinių plakinį. Persijotus miltus išmaišyti su kakava, druska ir prieskoniais. Dalį miltų berti į kiaušinių plakinį, gerai išmaišyti. Supilti medaus, cukraus ir sviesto masę, vėl gerai išmaišyti. Berti likusius miltus ir vėl gerai viską permaišyti.
Tešlą uždengti lininiu audiniu ir palikti šaltai (pvz., šaldytuve ar vėsesniame sandėliuke) 4-6 savaitėms (galima ir ilgiau) brandintis (iš lipnios gaunasi lengvai kočiojama).
Subrandintą tešlą iškočioti ant šiek tiek pamiltuoto paviršiaus iki ½ cm storio, spausti nesudėtingas formeles, dėti į kepimo popieriumi ištiestas skardas, patepti kiaušinio ir pieno plakiniu ir kepti 160-170 °C temperatūros orkaitėje apie 10 min. Skanaus!
REZULTATAS
Aš jau trečius metus ruošiuosi šituos meduoliukus kepti, ir išsikėliau į receptų viršų, jau ir pradėjau apie juos mintyt, bet būčiau ir pamiršus, jei ne tavieji meduoliukai :)
AtsakytiPanaikintiPabandyt tikrai smagu, o ir skanūs! Šiaip aš nelabai mėgau tų visų sausainių ir meduolių su meduoliniais prieskoniais, bet turbūt užaugau gal ar savo kepti visada skanūs :) Bet juose yra kažkas tokio, kad vienu neišeina pasisotinti ir jau, žiūrėk, nejučia kramsnoji kitą... :)
Panaikinti