2013-11-13

Tortas "Piña colada"

PRIEŠISTORĖ

Pirmas mano pačios sugalvotas torto receptas (tiksliau "suklijuotas" iš kelių receptų), kuriuo aš labai patenkinta. Jau 4 kartus kepiau ir nei karto nenuvylė, viskas gaunasi labai gerai. Ir skaniai, aišku. Nors ne visi mėgsta ananasus, ne visi kokosus (ir aš, pvz., jogurto neperku su ananasais, nors valgyt galėčiau), bet kas ragavo, visiems patiko (arba mandagiai melavo :)). Su varške man nėra neskanių dalykų. Ananasai suteikia gaivumo, o kokoso draugija labai tinka - visgi piña colada yra piña colada - klasika. Reiktų pabandyti ir balto romo šliūkštelti sulaistymui, bet vis nenusiperku, man tamsusis kažkaip einamesnis.

RECEPTAS (21 cm tortinei)

Biskvitams:
  • 3 kiaušiniai;
  • 150 g cukraus;
  • vanilės;
  • 50 g aliejaus;
  • 150 g miltų;
  • 1 a. š. kepimo miltelių.
Pertepimams:
  • 1 indelis (~300 g grynos masės) konservuotų ananasų (nebandžiau, bet manau, kad galima imti ir žalią ananasą, bet tada vietoj želatinos kremui reikia imti 2 pakelius po 9 g grietinėlės standiklio (esu bandžius 2 kartus - gerai gaunasi), nes su žaliais, nekonservuotais ananasais sunkiai stingsta želatina);
  • 250 g varškės (bandžiau ir su kremine 8% "President", ir su 0,2% lenkiška, bet ne kremine, ir su paprasta lietuviška 9% - visaip gerai, tik su kremine nelabai jautėsi, kad varškė...);
  • 200 g kokosų pieno;
  • 1-2 v. š. "Monin" kokosų sirupo (nebūtina, galima keisti cukrumi);
  • 100 g riebios grietinėlės;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 2 a. š. (nubraukti) želatinos + ~70 ml vandens brinkinimui (galima želatiną keisti 2 pakeliais grietinėlės standiklio).
Sulaistymui:
  • ~50 ml skysčio nuo konservuotų ananasų (arba ananasų sulčių; galima įmaišyti šaukštą kitą ir balto romo).
Papuošimui:
  • kokoso drožlių (smulkių ar stambių - kaip kam gražu);
  • ananasinių "gėlių" (kaip pasigaminti radau labai detaliai su foto aprašyta čia).
Biskvitams kiaušinius gerai išplakti su cukrumi ir vanile. Supilti aliejų ir vėl gerai išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įsijoti į tešlą. Gerai išmaišyti. Tešlą pilti į kepimo popieriumi išklotą (kloju tik dugną, šonus ištepu riebalais) kepimo formą atsegamais kraštais. Kepti 180° C temperatūros orkaitėje apie 45 min. (ar iškepęs, tikrinti mediniu pagaliuku). Ištraukus palikti kelioms minutėms, tada išimti iš formos ir visiškai ataušinti ant grotelių. Perpjauti į 3 dalis.
Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir palikti išbrinkti.
Skystį nuo konservuotų ananasų nupilti į stiklinę (jis reikalingas biskvitų sulaistymui). Ananasus pasmulkinti (paprastai kad ir imant gabaliukais, ne griežinėliais, konservuotus ananasus, vis tiek jie būna didoki, todėl imu griežinėliais ir vienam sluoksniui "skiriu" keturis, tada dar keli lieka papuošimui, jei "gėlių" nedarau).
Kremui varškę gerai pertrinti su kokosų pienu bei sirupu (ir 1 pakeliu grietinėlės standiklio, jei naudojama ne želatina). Grietinėlę išplakti su cukrumi (ir kitu pakeliu grietinėlės standiklio, jei naudojama ne želatina) iki standumo. Sumaišyti su kokosine varške. Išbrinkusią želatiną pakaitinti, kad visiškai ištirptų. Porą šaukštų kremo išmaišyti želatinoje, tada viską supilti į kremą ir gerai permaišyti. Dubenį statyti į šaldytuvą, kad kremas sutirštėtų, želatina pradėtų masę stingdyti (man užtenka palaikyti pusvalandį šaldiklyje, kas 10 min. vis permaišau).
Į tortinę atsegamais kraštais dėti vieną biskvitą, tik vos vos lengvai sulaistyti (naudoju teptuką) skysčiu nuo konservuotų ananasų, gražiai paskirstyti maždaug trečdalį kremo, dėlioti ananasų gabaliukus, dėti kitą biskvitą, vėl laistyti, paskirstyti dar trečdalį kremo, dėlioti ananasus, krauti paskutinį biskvitą, sulaistyti ir užtepti kremo (porą šaukštų pasilikti šonams aptepti, kai sustings). Viršų pabarstyti kokoso drožlėm ir statyti į šaldytuvą keletui valandų (geriausia palikti per naktį). Skanaus!

Trumpai kaip pasidaryti ananasines "gėles":
Ananasą apipjaustyti, kad neliktų to viršutinio tamsaus sluoksnio (žievės, jei taip galima pavadinti) ir supjaustyti kuo plonesniais griežinėliais (maksimum 2 mm - kuo ploniau, tuo greičiau "iškeps"). Gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais. Dėlioti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir džiovinti 110° C temperatūros orkaitėje. Po pusvalandžio apversti. Laikas priklauso nuo griežinėlių storumo (man užtenka maždaug 1,5 val.). Po dar pusvalandžio jau tikrinti dažniau, kad labai nesuruduotų krašteliai. Griežinėliai susitraukia, išryškėja viduriukas, praktiškai beveik išdžiūsta. Tada traukti iš orkaitės ir dėlioti į keksiukų formeles ar puodelius, kad vėstant sutvirtėtų į gėlę. Laikyti galima apie savaitę tai tikrai, tik sandariai uždarius, nes labai sugeria drėgmę ir "gėlės" išleipsta :) Tortą jomis puošti prieš pat patiekiant. Jei suminkštėja, galima dar padžiovinti.

REZULTATAS




3 komentarai:

  1. Atrodo labai skaniai ir gražiai :) O kaip tas gėlės padarėte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) O apie gėles viską parašiau recepte, reikia jį paskaityti :)

      Panaikinti
    2. Tikrai :D Ačiū

      Panaikinti