2016-04-23

Naminis migdolų pienas

PRIEŠISTORĖ

Migdolų pienas yra nuostabi ir skani alternatyva tradiciniam karvės pienui. Kad ir nemažai jau nugyvenau, bet pirmą kartą migdolų pieno ragavau tik prieš metus, kai sumąsčiau pavasario įsibėgėjimo proga apsivalyti organizmą tris dienas žaliavalgiaujant. Tuomet ragavau pirktinio. Nesužavėjo anei skonis, anei kaina. Šiemet pagaliau atėjus žaliam pavasariui (kad ir kol kas šaltokam), man vėl balandis - švaros mėnuo. Vėl tris dienas gyva buvau tik daržovėm, vaisiais, riešutais, sėklom, žolėm ir pan. Įvairios salotos, užtepėlės, kokteiliai. Vat pastariesiems ir naudojau migdolų pieną, nors skanu jį gerti ir vieną (vaikui vienas nepatiko, ne tokio pieno skonio tikėjosi, nes pripratęs prie karvės pieno, bet kokteilyje labai tiko). Likusius migdolų tirščius gerai nuvarvinau, ir išdžiovinau 100 °C temperatūros orkaitėje (apie 1,5 val. užtruko išdžiūti). Sunaudojau kepant datulių pyragą (beje, labai skanus, be įprastinių miltų - receptas vėliau).
Labai aiškus video receptas migdolų pienui su kokteiliniu mikseriu, o su lėtaeige sulčiaspaude, įsivaizduoju, kad dar skaniau būtų.
Lygiai taip pat gerai gaunasi ir su kokosų drožlėmis - išbandyta. Bet man asmeniškai skanesnis migdolinis nei kokosų pienas. Dabar eilė lazdyno riešutų pienui. Po to - avižų.

Papildyta: laaaabai skanus gavosi lazdyno riešutų pienas, o vat avižų pieno nekartočiau: kažkokie kaip miltai jaučiasi burnoj; gal reikėtų perkošti per labai labai tankų audinį.

RECEPTAS
  • 1 st. migdolų;
  • 3-4 st. vandens;
  • žiupsnelis druskos;
  • kelios šviežios datulės (paskutiniu metu perku "Iki" "Samin dates", iš bėdos ir džiovintos tiktų) ar šaukštelis medaus, klevų ar agavų sirupo (nebūtina, saldumą reguliuoti pagal save; galima paskaninti žiupsneliu cinamono ar nesaldinta kakava).
Migdolus užpilti vandeniu ir palikti bent 8 val. (galima iki dviejų parų palaikyti), kad gerai išmirktų, išbrinktų. Tada vandenį nupilti, migdolus švariai perplauti. Sudėti į kokteilinę, užpilti 3-4 stiklinėm vandens, berti žiupsnelį druskos, dėti kelias datules ar kitus pasirinktus priedus ir gerai 1-1,5 min. paplakti, kol migdolai visiškai susimals. Į tankų sietelį įtiesti dvigubą marlės gabalą ir pieną nukošti. Marlę suimti, galus užsukti ir tirščius gerai nuspausti. Pieną supilti į užsukamą indą ir laikyti šaldytuve. Sunaudoti per 3-5 dienas (mano šaldytuve 5 dienų neišgyveno, tai rekomenduočiau bent pradžiai, paragavimui, pabandymui gamintis iš pusės ir per 3 dienas būtinai suvartoti). Prieš vartojant suplakti, nes stovint susisluoksniuoja. Skanaus!

REZULTATAS


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą