PRIEŠISTORĖ
Paprasta išsikepti, gan prabangi dėl sudėties (bet labai užtat gardi), vien tik ruginių miltų duonelė su džiovintais vaisiais ir riešutais, paskaninta ruginiu salyklu - mano kol kas mylimiausia po ruginės medaus duonos. Parduotuvėse kaina nėra patraukli, namie irgi nelabai jau smarkiai pigiau gaunasi, bet sava nuosava milijoną kartų mielesnė, skanesnė, sveikesnė ir visokia kitokia -esnė, o gal ir visa -iausia :) Pirmas mano duonos receptas iš galvos ir praktikos :)))
RECEPTAS
- 500 g rupių ruginių miltų;
- 200 g ruginio raugo (išsamiai apie ruginį raugą galima paskaityti malsena.lt);
- 2 v. š. ruginio salyklo (nebūtina, bet man dėl jo labai skani ir graži tamsi duona);
- 2 v. š. cukraus (arba medaus);
- 1 kupinas a. š. druskos;
- ~400 ml vandens (gali prireikti kiek daugiau ar mažiau, priklausomai nuo raugo tirštumo, o taip pat turbūt ir pačių miltų);
- 150 g džiovintų vaisių (naudoju abrikosus, slyvas, datules, razinas);
- 100 g riešutų (man skaniausi lazdyno);
- 2 v. š. įvairių sėklų (sezamo, linų sėmenų, saulėgrąžų) viršui pabarstyti (nebūtina).
Salyklą užplikyti 92-95 °C vandeniu, gerai išmaišyti ir palikti atvėsti. Berti miltus, pilti raugą, dėti cukrų, druską. Vandens reikia tiek, kad dar būtų įmanoma maišyti su šaukštu, bet jau sunkiai, tešla nuo šaukšto niekur nedrimba. Galima dar ir rankom viską gerai permaišyti, permaigyti, paminkyti. Dėti karštu vandeniu perlietus ir pasmulkintus džiovintus vaisius, taip pat ir riešutus. Dar kartą permaišyti, kad jie tolygiai pasiskirstytų tešloje. Duonos kepimo formą ištepti riebalais (tepu margarinu, nes prie aliejum išteptos formos man dažnai duona prilimpa), pabarstyti miltais, krauti tešlą, šlapiu šaukštu išlydinti paviršių, pabarstyti sėklom, uždengti rankšluostėliu ar dėti į paprastą permatomą maišelį ir palikti rūgti bei kilti 5-6 val. (gali prireikti ir ilgiau, jei patalpoj vėsoka) - turi gerokai padaugėti tešlos tūrio, beveik užpildyti standartinę duonos/kekso kepimo formą. Tada kišti į 200 °C karščio orkaitę ir kepti apie 1 val. 15 min. Iškepus apipurkšti vandeniu, suvynioti į drėgną rankšluostėlį ir palikti atvėsti. Skanaus!
REZULTATAS
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą