Blynų tortų epidemija užklydo ir pas mane. Jau pernai nusižiūrėjau Sezoninėje virtuvėje nesaldaus "torto" (gal greičiau vos ne lazanijos) idėją ir šiemet pagaliau įgyvendinau. Įsivaizduoju, kad su džiovintais grybais būtų dar skaniau. Šoninės galima atsisakyti, nu bet gi jei jau valgom per Užgavėnes, tai jau sočiai ir stipriai kaip reikiant :)
RECEPTAS (23 cm skersmens "tortas")
Lietiniams (man gavos lygiai 15):
- 4 kiaušiniai;
- ½ a. š. cukraus;
- ½ a. š. druskos;
- 50 g sviesto;
- 600 ml pieno;
- 250 g miltų (50 g galima keisti grikių miltais - labai skaniai kepant kvepia; naudojau kavamale maltus grikių dribsnius).
Įdarui:
Įdarui pievagrybius, šoninę, svogūnus smulkiai supjaustyti. Pirmiausia pakepinti šoninę, kad išsiskirtų visi riebaliukai. Jei jų gaunasi mažokai, įpilti dar šiek tiek aliejaus ar įdėti sviesto ir šalia šoninės berti svogūnus. Gerai apkepinti. Tada suversti pievagrybius ir pakepinti, kol išsiskirs jų sultys, paskaninti druska, pipirais, dašiais ar čiobreliais. Dar apie 10 min. patroškinti.
Baltajam padažui sviestą ištirpinti, dėti porą šaukštų miltų ir gerai ištrinti iki vientisos košelės. Tada po truputį pilti pieną ir intensyviai šluotele maišyti, kad nesušoktų į gumuliukus. Paskaninti druska, pipirais, muskatu ir užvirinti. Gaunasi gan tirštas padažas.
Fromuojamas tortas. Formos dugną atsegamais kraštais iškloti kepimo popieriumi, tiesti vieną lietinį, paskirstyti šaukštą įdaro (gali atrodyti, kad mažai, bet bendroj masėj visko labai pakanka) ir po du nepilnus šaukštus padažo, barstyti tarkuoto sūrio (įdaro dėjau po du šaukštus ir kas antrą blyną), vėl tiesti lietinį ir taip iki viršaus. Ant viršaus galima įdaro nedėti, gausiai pabarstyti sūriu, šiek tiek džiovinto čiobrelio, išdėlioti pievagrybių riekeles. Kepti 180 °C apie 20-30 min. Valgyti šiltą su grietine ar dar papildomai išsivirtu baltuoju padažu. Skanaus!
REZULTATAS
- 500 g pievagrybių (pasilikti 3 grybus papuošimui);
- 200 g neriebios rūkytos šoninės (man labiau patinka karšto rūkymo);
- 2 svogūnai;
- sviesto ar aliejaus (jei šoninė visai neriebi);
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- dašių (man labai patinka jie su grybais) ar čiobrelių.
- 50 g sviesto;
- 2 v. š. miltų (originale 4 v. š., bet ir su 2 jau tirštas padažas gaunasi);
- 500 ml pieno;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- malto muskato riešuto (man jis nelabai...);
- 150 g fermentinio sūrio (labai tiktų čederio, bet turėjau tik "Džiugo" ir paprasto "Svalios", tai pamaišiau).
Įdarui pievagrybius, šoninę, svogūnus smulkiai supjaustyti. Pirmiausia pakepinti šoninę, kad išsiskirtų visi riebaliukai. Jei jų gaunasi mažokai, įpilti dar šiek tiek aliejaus ar įdėti sviesto ir šalia šoninės berti svogūnus. Gerai apkepinti. Tada suversti pievagrybius ir pakepinti, kol išsiskirs jų sultys, paskaninti druska, pipirais, dašiais ar čiobreliais. Dar apie 10 min. patroškinti.
Baltajam padažui sviestą ištirpinti, dėti porą šaukštų miltų ir gerai ištrinti iki vientisos košelės. Tada po truputį pilti pieną ir intensyviai šluotele maišyti, kad nesušoktų į gumuliukus. Paskaninti druska, pipirais, muskatu ir užvirinti. Gaunasi gan tirštas padažas.
Fromuojamas tortas. Formos dugną atsegamais kraštais iškloti kepimo popieriumi, tiesti vieną lietinį, paskirstyti šaukštą įdaro (gali atrodyti, kad mažai, bet bendroj masėj visko labai pakanka) ir po du nepilnus šaukštus padažo, barstyti tarkuoto sūrio (įdaro dėjau po du šaukštus ir kas antrą blyną), vėl tiesti lietinį ir taip iki viršaus. Ant viršaus galima įdaro nedėti, gausiai pabarstyti sūriu, šiek tiek džiovinto čiobrelio, išdėlioti pievagrybių riekeles. Kepti 180 °C apie 20-30 min. Valgyti šiltą su grietine ar dar papildomai išsivirtu baltuoju padažu. Skanaus!
REZULTATAS
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą