2014-07-11

Ruginė duona su džiovintais vaisiais ir riešutais (su raugu)

PRIEŠISTORĖ

Paprasta išsikepti, gan prabangi dėl sudėties (bet labai užtat gardi), vien tik ruginių miltų duonelė su džiovintais vaisiais ir riešutais, paskaninta ruginiu salyklu - mano kol kas mylimiausia po ruginės medaus duonos. Parduotuvėse kaina nėra patraukli, namie irgi nelabai jau smarkiai pigiau gaunasi, bet sava nuosava milijoną kartų mielesnė, skanesnė, sveikesnė ir visokia kitokia -esnė, o gal ir visa -iausia :) Pirmas mano duonos receptas iš galvos ir praktikos :)))

RECEPTAS
  • 500 g rupių ruginių miltų;
  • 200 g ruginio raugo (išsamiai apie ruginį raugą galima paskaityti malsena.lt);
  • 2 v. š. ruginio salyklo (nebūtina, bet man dėl jo labai skani ir graži tamsi duona);
  • 2 v. š. cukraus (arba medaus);
  • 1 kupinas a. š. druskos;
  • ~400 ml vandens (gali prireikti kiek daugiau ar mažiau, priklausomai nuo raugo tirštumo, o taip pat turbūt ir pačių miltų);
  • 150 g džiovintų vaisių (naudoju abrikosus, slyvas, datules, razinas);
  • 100 g riešutų (man skaniausi lazdyno);
  • 2 v. š. įvairių sėklų (sezamo, linų sėmenų, saulėgrąžų) viršui pabarstyti (nebūtina).
Salyklą užplikyti 92-95 °C vandeniu, gerai išmaišyti ir palikti atvėsti. Berti miltus, pilti raugą, dėti cukrų, druską. Vandens reikia tiek, kad dar būtų įmanoma maišyti su šaukštu, bet jau sunkiai, tešla nuo šaukšto niekur nedrimba. Galima dar ir rankom viską gerai permaišyti, permaigyti, paminkyti. Dėti karštu vandeniu perlietus ir pasmulkintus džiovintus vaisius, taip pat ir riešutus. Dar kartą permaišyti, kad jie tolygiai pasiskirstytų tešloje. Duonos kepimo formą ištepti riebalais (tepu margarinu, nes prie aliejum išteptos formos man dažnai duona prilimpa), pabarstyti miltais, krauti tešlą, šlapiu šaukštu išlydinti paviršių, pabarstyti sėklom, uždengti rankšluostėliu ar dėti į paprastą permatomą maišelį ir palikti rūgti bei kilti 5-6 val. (gali prireikti ir ilgiau, jei patalpoj vėsoka) - turi gerokai padaugėti tešlos tūrio, beveik užpildyti standartinę duonos/kekso kepimo formą. Tada kišti į 200 °C karščio orkaitę ir kepti apie 1 val. 15 min. Iškepus apipurkšti vandeniu, suvynioti į drėgną rankšluostėlį ir palikti atvėsti. Skanaus!

REZULTATAS



2014-06-30

Lavašo suktinukai su vištiena

PRIEŠISTORĖ

Vieno mažučio gimtadieny (ačiū Nojui už kvietimą) pirmą kartą ragavau lavašo suktinukų su vištiena ir braškėm - likau sužavėta (su lašiša ar kumpiu - skanu, bet jau kiek pabodę), tai progai pasitaikius ir pati pabandžiau. Jau nebežinau, ar gavos tas pats, bet savuoju variantu irgi likau patenkinta.

RECEPTAS (~24 lavašiukai)
  • 1 lavašas (70x40 cm);
  • 400 g lydyto sūrelio;
  • salotų;
  • 600 g vištienos filė;
  • maltos dž. saldžios raudonosios paprikos;
  • kario miltelių;
  • pipirų;
  • druskos;
  • aliejaus kepimui;
  • braškių ant viršaus (arba konservuotų ananasų į vidų).
Vištieną supjaustyti mažais gabaliukais, pabarstyti prieskoniai ir apkepinti nedideliame kiekyje aliejaus (galima ir orkaitėje).
Lavašą ištepti lydytu sūreliu (šiek tiek pasilieku sutepimui vyniojant, kad geriau viskas suliptų), dėlioti salotų lapus, paskirstyti vištieną (ir smulkintus ananaso gabaliukus, jei naudojami) ir viską tvirtai susukti. Suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti bent 5-6 val. (geriausiai - per naktį) šaldytuve.
Pjaustyti maždaug poros cm griežinėliais, viršų puošti braškių puselėmis. Skanaus!

REZULTATAS



2014-05-13

Naminiai žuvies piršteliai

PRIEŠISTORĖ

Jau neatsimenu, kada paskutinį kartą pirkau šaldytus žuvies pirštelius, bet būdavo, kad užsinoriu, ypač studentavimo laikais :) Dabar vėl užplaukė noras po paskutinės ne itin malonios patirties valgant ant griliaus keptą lydeką. Žuvis man labaaai patinka, bet jau tos ašakos... rrr... Tą patį kartą gavau ir šviežios lydekos parsivežti namo (ačiū mielai Renatai ir poniai Nijolei, ir josios vyrui :)). Mhm. Laimingai lydeka įsitaisė šaldiklyje. Bet susikaupiau pagaliau ką nors iš jos pasigaminti, nors kitaip, nei smarkiai maltos, aš jos neįsivaizdavau valganti :) Atplaukė atvilnijo mintis apie žuvies pirštelius. Ojojoi, nesitikėjau tokio gero rezultato (gi be jokių ten skonių stipriklių...). Ir žuvis smarkiai jaučiasi, kad ir maišyta su bulvėm. Gaminsiu dar ne kartą. Juo labiau, kad ir mano mažas valgė! Idėja - iš receptai.lt, tik kukurūzų nedėjau (kai kepsiu kotletų forma, tai tada ir pabandysiu, bet tikiu, kad skanu turėtų būti).

RECEPTAS (~25 nemaži piršteliai)
  • 400 g virtos (pvz., piene, bet nebūtinai) lydekos ar kitos mėgstamos žuvies (svoris jau išvirtos, išdarinėtos, be kaulų, be odos, grynos gražiausios žuvytės - 1 ne per didžiausia lydeka);
  • 400 g virtų (pvz., daržovių sultinyje, bet nebūtinai) bulvių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1-2 v. š. miltų (priklauso nuo bulvių miltingumo);
  • druskos, maltų pipirų (naudojau baltuosius, bet tinka ir juodieji, aišku), džiovintų ar šviežių petražolių;
  • maltų džiūvėsėlių apvoliojimui;
  • aliejaus kepimui.
Virtą žuvį ir bulves sumalti. Įmaišyti kiaušinius, miltus, prieskonius. Formuoti pirštelius, volioti džiūvėsėliuose ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Skanaus! Pvz., su naminiu pomidorų padažu. Galima pamaišyti ir su naminiu majonezu. Arba tiesiog su pomidorais.

REZULTATAS


2014-05-12

Kepti varškėčiai su morkom

PRIEŠISTORĖ

Pirmą kartą tokių varškėčių esu ragavusi gal prieš 20 metų - vaikystės draugės brolis turėjo draugę rusaitę, kuri vieną kartą mus ir pavaišino kažkuo tokiu nesuprantamu (morkos ir varškė?!), bet labai skaniu. Tada man maisto gaminimas dar buvo tolimas dalykas, receptų neužsirašinėjau, nekaupiau, bet varškėtukų skonis ir vaizdas įstrigo ilgam. Ir va, išplaukė atsiminimai, ir va, pasigaminau, ir va, kaip skaniai suvalgėm :) Rekomenduoju.

RECEPTAS (~20 varškėčių)
  • 500 g 9% varškės;
  • 1 didelė morka;
  • 2 dideli arba 3 maži kiaušiniai;
  • 2 v. š. cukraus;
  • vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis cinamono;
  • 200 g (~8 v. š.) miltų;
  • aliejaus kepimui.
Varškę sumaišyti su smulkia burokine (ta kur smulkesnė nei burokinė, bet stambesnė nei bulvėm skirta) tarka tarkuota morka, kiaušiniais, cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska ir cinamonu. Berti miltus ir gerai išmaišyti. Drėgnomis rankomis formuoti varškėtukus ir kepti ant ne per didžiausios ugnies. Skanaus!

REZULTATAS



2014-05-04

Kokosinė panna cotta

PRIEŠISTORĖ

Tai turbūt vienas greičiausių, paprasčiausių, gaiviausių desertų. Ne veltui klasika... Esu išbandžius visokių variantų, bet va su kokosų pienu tik dabar prisiruošiau ir graži proga pasitaikė: miela Mama, su Tavo diena! ♥ Linkėjimai ir kitom mamom ;)

RECEPTAS (3-4 porcijos)
  • 200 ml kokosų pieno;
  • 200 ml riebios grietinėlės;
  • 2 v. š. cukraus;
  • ½ vanilės ankšties;
  • 10 g (3 a. š. be kaupo) želatinos (sustingusi panna cotta turi gautis lengva, minkšta, vos laikanti formą);
  • 70 ml vandens želatinos brinkinimui;
  • 1 mangas;
  • kokoso drožlių papuošimui.
Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir palikti išbrinkti (tarkim, pusvalandžiui).
Užkaisti kokosų pieną, grietinėlę, cukrų, išilgai perpjautą vanilės ankštį ir išskobtas iš jos sėklytes. Kai beveik užvirs, supilti išbrinkintą želatiną, ir dar kaitinti maišant, kol neliks želatinos grūdelių (bet neleisti užvirti!). Nukelti nuo ugnies, perkošti ir išpilstyti į norimas formeles. Leisti ataušti ir palikti šaldytuve sustingimui (darau iš vakaro, tai ryte tikrai būna sustingę).
Patiekiant ant viršaus užpilti trinto mango (arba smulkiai smulkiai pjaustyto šviežio ananaso), puošti kokoso drožlėm. Skanaus!

REZULTATAS



2014-05-03

Cukinijų ir bulvių blynai su rūkyta lašiša

PRIEŠISTORĖ

Jau kaip man patinka šitie blynai... Kad ir kaip būčiau privalgius, kiekvieną kartą prisikaupia pilna burna seilių, vos tik pagalvoju apie juos. Galima apsieiti ir be lašišos, bet jau bus paprastesni blynai. Galima kepti ir vien tik iš cukinijų arba vien tik iš bulvių. Būtina nepamiršti kmynų, o varškė tokio lyg purumo, lengvumo prideda. Jau nebežinau, kiek kartų kepiau ir dar kepsiu kepsiu, ir visiems rekomenduosiu. Receptą sulipdžiau iš dviejų Beatos knygų (pirmosios "Beatos virtuvė" ir antrosios "Metai Beatos virtuvėje").

RECEPTAS (man gaunasi 12 blynų - užteka trims)
  • ½ nedidelės cukinijos (~150 g);
  • 2 bulvės;
  • ½ svogūno;
  • 150 g varškės;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 v. š. miltų;
  • druskosmaltų juodųjų pipirų;
  • kmynųdž. raudonėliošviežių krapų;
  • 100 g rūkytos lašišos;
  • aliejaus kepimui.
Cukiniją ir nuskustas bulves sutarkuoti burokine ar ta smulkesne (bet ne bulvių) tarka. Svogūnus smulkiai supjaustyti ir dėti prie cukinijų su bulvėm. Krauti varškės, mušti kiaušinius, berti miltus, druską ir prieskonius bei gerai išmaišyti. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi krauti po šaukštą blynų masės, dėlioti lašišos gabaliukų ir dar ant viršaus uždėti blynų masės tiek, kad užklotų lašišą. Leisti gerai pakepti, atsargiai apversti ir dar pakepti keletą minučių. Skanaus! Su grietine, aišku :)

REZULTATAS



Varškės keksas

PRIEŠISTORĖ

Oi, va šitas tai labai patiko! Iš tikrųjų nieko labai nesitikėjau, nes neturėjau kreminės varškės, o terliotis betrindama tingėjau (vai vai kaip negražu...). Dar vienas labai nekaip mane paveikęs dalykas - orkaitės nekaitimas (tai kaip ir gyvenimo pabaiga...?! :)), o viskas keksui jau suruošta, beliko tik iškepti... Paskambinus 8 žmonėms iš eilės ir taip neradus pasiruošusios priimti mano kekso kepimui orkaitės (nėr ko norėti prieššventinį Gegužės 1-osios vakarą - visi svečiuose, su svečiais, laukia svečių, ruošiasi į svečius), susimąsčiau apie siunčiamus ženklus :D Besukaliodama orkaitės rankenėlę pastebėjau, kad veikia grilius! Iššūkis :) Kepam po griliumi :) Vietoj 40 min. kepimas užsitęsė iki ("tik") 2 val. BET rezultatas tikrai maloniai nustebino! Galvojau, kad bus kažkas panašaus į varškės apkepą, bet gavosi drėgnas (tačiau tikrai iškepęs), įdomios korėtos tekstūros (spėju, kad nuo sodos ir varškės reakcijos, kol buvau orkaitės paieškose, o gal taip ir turėjo būti) ir labai skanus, bent porą dienų gerai išsilaikantis ir neprarandantis savo drėgmės keksas. Būtinai kartosiu ir normaliomis sąlygomis. Už receptą ačiū Forellei.

RECEPTAS (kepiau tokioj 22 cm su skyle silikoninėj formoj)

  • 150 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 150 g cukraus;
  • vanilinio cukraus;
  • 4 kiaušiniai (arba 3 dideli, o aš dėjau 5 nedidukus);
  • 300 g kreminės varškės (“President”, “Mūsų švelnioji” arba paprasta labai gerai pertrinta);
  • 300 g miltų (kadangi naudojau paprastą "Bariūnų" 9% varškę, kurios su niekuo netryniau, matyt, ji nėra tokia šlapia, kaip kokia "President" kreminė, tai miltų vos 200 g pavyko sudėti);
  • 1 ½ a. š. sodos (tikrai nesijaučia, nereikia baimintis);
  • 200 g džiovintų vaisių, uogų (naudojau rome mirkytas razinas, dž. spanguoles, abrikosus, datules, slyvas ir apelsinų cukatas);
  • cukraus pudros apibarstymui.
Sviestą gerai ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir vis gerai išplakti. Sudėti varškę ir išmaišyti. Įsijoti miltus, sumaišytus su soda, ir viską gerai atsargiai permaišyti. Sudėti džiovintus vaisius. Kekso kepimo formą ištepti riebalais, sukrauti tešlą ir kepti 30-40 min. 180 °C orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS



2014-04-29

Ruginė duona su sėklomis (su raugu)

PRIEŠISTORĖ

Labai paprasta, drėgna (bet ne šlapia) ir labai skani 100% ruginė duonutė su įvairiomis sėklomis (iš Beatos Kepinių knygos). Kildinimui naudojamas raugas, jokių mielių, kas leidžia duonai išlikti šviežiai kelias dienas.

RECEPTAS
  • 400 g ruginių viso grūdo miltų;
  • 200 g aktyvaus (iš vakaro "pamaitinto") raugo (išsamiai apie ruginį raugą galima paskaityti malsena.lt);
  • 1 a. š. druskos;
  • 1 v. š. kmynų;
  • 100 g įvairių sėklų (dėjau po 2 v. š. saulėgrąžų, linų sėmenų, sezamo ir moliūgų sėklų);
  • ~300 ml nešalto vandens.
Miltus, raugą, druską, kmynus, sėklas ir vandenį gerai išmaišyti (man su šaukštu dar išėjo išmaišyti, bet jau dribt tai nuo jo niekas nebegebėjo dribti). Šlapiomis rankomis suformuoti kepaliuką riebalais išteptoje ir miltais pabarstytoje formoje (galima dar ir viršų pabarstyti sėklomis) ir uždengtą (dedu su visa forma į celofaninį maišelį) palikti šiltai kilti bent 6-8 val. Kepti 200 °C orkaitėje 40 min. ir dar 20 min. sumažinus iki 180 °C. Iškepusį kepaliuką apipurkšti vandeniu ir palikti atvėsti uždengus rankšluostėliu. Skanaus!

REZULTATAS


2014-04-27

Varškinė pascha su kondensuotu pienu

PRIEŠISTORĖ

Nepraėjo ir šios Velykos (ir Atvelykis) be nemūsiško, bet vis tiek man labai patinkančio skanumyno, tepamo ant Velykų bobos riekės ar kabliuojamo tiesiog šaukšteliais. Šiemet vėl pasirinkau naują receptą be trynių, kurie tradiciškai yra dedami, ir kadangi nebuvo laiko laikyti paschą nusivarvėjimui, kas paprastai irgi yra daroma, dėjau šiek tiek želatinos - irgi labai geras variantas gaunasi. Daugiau variantų galima rasti čia.

RECEPTAS
  • 200-250 g kreminės varškės (naudojau "President");
  • 2 v. š. (~50 g) saldaus kondensuoto pieno;
  • 2 v. š. (~50 g) grietinės;
  • 25 g sviesto;
  • 50 g plakamosios grietinėlės;
  • 1 a. š. cukraus;
  • vanilinio cukraus;
  • 1 a. š. (4 g) želatinos;
  • 35 ml vandens;
  • 100-150 g įvairių dž. vaisių, uogų, riešutų (šįkart naudojau razinas, spanguoles, abrikosus, rojaus obuoliukus, datules, slyvas, apelsinų cukatas, migdolus ir pistacijas).
Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir palikti išbrinkti.
Varškę sumaišyti su kondensuotu pienu, grietine bei tirpintu sviestu. Gerai atšaldytą grietinėlę išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmaišyti į varškę.
Išbrinkusią želatiną pakaitinti, kol visiškai ištirps. Kelis šaukštus varškės masės įmaišyti į želatinos tirpalą, gerai išmaišyti ir viską supilti atgal į varškę. Išmaišyti. Suberti smulkintus riešutus, džiovintus vaisius, uogas. Masę galima stingdyti maistine plėvele išklotoje formoje ar tiesiog kokiame nors dubenėlyje. Palaikyti šaltai bent 4 valandas. Skanaus!

REZULTATAS




Velykų boba 2014

PRIEŠISTORĖ

Kažkaip jau taip gaunasi, kad velykines bobas sėkmingai išsikepu tik per Atvelykį. Šiemet ieškojau recepto, kur būtų naudojami visi kiaušiniai, o ne tik tryniai. Radau. Pas Dianą. Nors jos pačios buvo įvertinta tik 8 iš 10, bet mane tenkino visais 10 iš 10. Jau kelintą kartą įsitikinu, kad labai svarbu bobos neperkepti. Ir dar būtinai rekomenduoju pasigaminti kokią nors varškinę paschą užsitepti ant skaniosios "bulkos" (šiemet išbandžiau su kondensuotu pienu). Bet ir be paschos ji man laaabai skani, tiesiog su pienu... MmmMMMMmm.

RECEPTAS
  • kiaušiniai;
  • 6 v. š. (~90 g) pieno;
  • 170 g margarino ar sviesto (originale 250 g, bet kad tiek tik turėjau ir vis tiek labai viskas gerai gavos);
  • 100 g cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • 500 g miltų;
  • 20 g šviežių mielių (7 g sausų);
  • 150 g razinų (originale 100 g, bet man labai patinka prikrauti daug; dėjau razinas, dž. spanguoles ir apelsinų cukatas);
  • 4-6 v. š. romo (nebūtina, bet labai pagyvina bobos skonį rome mirkytos razinos);
  • riebalų formai ištepti;
  • migdolų plokštelių (pamiršau nusipirkti, tai formos dugną barsčiau ruduoju cukrumi).
Razinas perlieti karštu vandeniu. Tada užpilti romu, permaišyti ir palikti pamirkti (galima ir per naktį).
Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti, margarinas ar sviestas supjaustytas mažais kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)
Arba kaip rašo Diana: "Dubenyje cukrų ir šiltą pieną maišyti su mielėmis, kol jos išsileidžia (šviežias mieles ištrinti su dalimi skysčio ir uždengus šiltai palaikyti 15 min., kol atsiras burbuliukai). Miltus su druska suberti į mieles ir išmaišyti. Vieną po kito į tešlą įmaišyti kiaušinius. Rankiniu plaktuvu tešla minkoma, kol pasidaro tampri ir atšoka nuo dubens sienelių. Sviestas supjaustomas gabaliukais, sudedamas į tešlą ir minkoma, kol tešla tampa vienalytė. Dubuo su tešla uždengiamas ir paliekamas 1½ valandos šiltai, kad tešla padvigubėtų."
Razinas nuvarvinti ir įminkyti į tešlą.
Bobos (ar kekso, tą su skyle) formą ištepti riebalais, pabarstyti migdolų plokštelėm (ar/ir ruduoju cukrumi), krauti tešlą ir vėl kildinti 45 min. Kepti 175 °C apie 50 min. Ištraukus leisti šiek tiek pravėsti ir tada išversti iš formos ant grotelių visiškai ataušti. Skanaus!

REZULTATAS