2017-05-11

Sausainiai "Brutti ma buoni"

PRIEŠISTORĖ

Susikaupė 14 kiaušinių baltymų :) Vyksta pamišimas eklerams su plikytu kremu (receptas vėliau). Tai vat proga atsirado išbandyti kažką kito nei "Pavlovos" desertą, keksiukus su baltymais ar morengus "Itono betvarkei". Šitie sausainiukai - irgi labai geras būdas sunaudoti kiaušinių baltymus. Tinka ir dovanoms, gali savaitėlę kitą pastovėti sandariai uždaryti. Galima viršūnėles pamirkyti tirpintame šokolade, bet tikrai nebūtina, skanūs ir taip. Labai riešutiniai. Iš knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga". Kažkada rodė ir per laidą, kai ruošė valgomas kalėdines dovanas.

RECEPTAS (apie 30 nedidelių sausainukų; iš 11 baltymų gavosi 42 - kaip tik sutilpo į vieną skardą)
  • 8 kiaušinių baltymai (apie 320 g);
  • 240 g cukraus;
  • 200 g lazdyno riešutų (ar migdolų).
Lazdyno riešutus paskrudinti keptuvėje ar orkaitėje apie 10 min vidutinio karštumo orkaitėje (stebėti, kad nesudegtų). Atvėsinti. Patrinti tarp pirštų, kad nusiimtų luobelės (tik tiek, kiek nusiima, nebūtina grandyti, kas nelabai atšokę). Virtuviniu kombainu ar kavamale sumalti iki ne visai miltų, kad dar matytųsi riešutų gabaliukai.
Baltymus išplakti iki standžių putų, suberti cukrų ir dar paplakti iki standesnių putų. Suberti maltus riešutus ir išmaišyti. Masę versti į platoką puodą ir kaitinti ant vidutinės ugnies visą laiką kantriai maišant apie 20 min, kol masė patamsės, susitrauks, pasidarys lipni ir bus galima lipinti rutuliukus. Palikti pravėsti.
Formuoti sausainius, dėlioti ant kepimo popieriaus ir kepti 40 min 160 °C temperatūros orkaitėje. Skanaus!

REZULTATAS


1 komentaras:

  1. Pas mane susikaupė tiesiog kiaušinių :D Nes užmačiau akciją - https://www.iki.lt/akcijos/iki-leidiniai/iki-savaitele- ir užsipirkau kaip išprotėjus :)) Bet kažkaip ir galvojau, kad reikės kažką gaminti saldaus, tik dar neturėjau idėjos - kūrybinis procesas, matyt, galvoj dar vyko :))) Šitie sausainukai labai paprastai pagaminami, atrodo ir net sveiki beveik :) Na, turint omeny, kad miltų netgi nėra. Aš dar pagalvojau, ar čia kartais netiktų koks riešutų sviestas?

    AtsakytiPanaikinti