2015-02-16

Bandelės "Semlor" ♥

PRIEŠISTORĖ

Jau šitos bandelės (pasirodo, "semla" yra vienaskaita, o "semlor" daugiskaita)... Nebežinau, kiek kartų keptos, labai man patinka. Šiemet pabūsiu arčiau Švedijos ir per Užgavėnes skanausim jas vietoj blynų. Kaipgi nekepti, kai pasižiūri tokį gražų video... O receptas (su pasikoreguotom proporcijom) - iš knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga".

RECEPTAS (10 bandelių)
  • 100 ml pieno;
  • 1 kiaušinis;
  • 4 a. š. cukraus;
  • ½ a. š. druskos;
  • 40 g sviesto;
  • 250 g miltų;
  • ½ a. š. šviežiai grūsto kardamono (malto reiktų kiek daugiau);
  • 10 g šviežių mielių;
  • 1 kiaušinio bandelėms aptepti.
Įdarui:
  • 80 g migdolų;
  • 50 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 80 g cukraus pudros;
  • kelių šaukštų pieno;
  • 100 ml plakamosios grietinėlės;
  • 1 a. š. cukraus;
  • cukraus pudros pabarstymui.
Tešlai skirtus produktus nurodyta eilės tvarka sudėti į duonkepę (skysčiai nebūtinai šilti, sviestas supjaustytas mažais kubeliais), pasirinkti tešlos minkymo programą (manojoje Bomann CB 593 - programa Nr. 8 Teig) ir eiti užsiiminėti kitais reikalais :)
Arba kaip rašo Beata: "Pieną užkaitinkite beveik iki virimo, į šiltą pieną meskite sviestą, kad ištirptų. Palaukite, kol pienas atvės iki maloniai šilto. Mieles sumaišykite su šaukštu atvėsusio pieno ir šaukšteliu cukraus. Miltus persijokite ir sumaišykite su druska. Berkite sugrūsto kardamono. Kiaušinį lengvai išplakite su likusiu cukrumi. Į miltuose padarytą įdubą supilkite pieną, mieles ir sudėkite kiaušinį. Tešlą išmaišykite šaukštu, po to jau rankomis. Tešla bus gana minkšta ir lipni - nieko baisaus, dėl jos minkštumo aš ją minkau labai mažai. Leiskite 10 min pastovėti, tada dar truputį paminkykite, kad sudedamosios dalys sukibtų į vieną gabalą ir būtų vientisa masė. Palikite tešlą pakilti apie 45 min". Nepamiršti pridengti rankšluostėliu, kad neapdžiūtų.
Pakilusią tešlą padalinti į 10 gabalėlių, suformuoti rutuliukus. Bandeles išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pridengti ir palikti pakilti 30 min.
Orkaitę įkaitinti iki 200 °C. Bandelių paviršių patepti kiaušinio plakiniu. Kepti apie 20 min, kol gražiai paruduos. Iškepus leisti visiškai atvėsti.
Įdarui migdolus sumalti (virtuviniu kombainu, kavamale, blenderiu). Kambario temperatūros sviestą iki purumo išplakti su cukraus pudra. Sudėti maltus migdolus ir dar paplakti ar gerai išmaišyti šaukštu. Atvėsusioms bandelės nupjauti iki 2 cm viršūnėlę. Atsargiai išskobti šiek tiek vidaus (padaryti vietos įdarui). Pusę to, kas išskobta, sulaistyti šaukštu kitu pieno (kitą pusę suvalgyti), išmaišyti ir sudėti į migdolų, sviesto, cukraus pudros kremą. Gerai išmaišyti. Masė turi gautis tirštoka, nevarvanti (jei su pienu persistengta, įdėti dar maltų migdolų).
Gerai atšaldytą grietinėlę išplakti su cukrumi iki standumo. Į bandelės vidų krauti migdolinio įdaro, ant viršaus - plaktos grietinėlės ir uždėti nupjautą kepurėlę. Pabarstyti cukraus pudros. Skanaus!

REZULTATAS



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą